Home VestiEkonomija Penali za nepovučene kredite 906 miliona dinara

Penali za nepovučene kredite 906 miliona dinara

by bifadmin

Provizija zbog kašnjenja u povlačenju ugovorenih kredita za koje su date državne garancije iznosila je oko 906 miliona dinara u 2013. godini, objavila je danas Državna revizorska institucija (DRI) Srbije.

kreditne kartice finansijske odluke

U izveštaju DRI o kontroli javnog duga navedeno je da je iz budžeta Srbije na ime provizije na nepovučena sredstva plaćeno oko 537,1 miliona, dok su direktni korisnici kredita platili 368,9 miliona dinara. Državni revizori su utvrdil da je Uprava za javni dug mimo propisa sprovela javnu nabavku usluga pravnog savetnika u postupku prodaje državnih obveznica na medjunarodnom finansijskom tržištu u vrednosti 320.000 evra.

Uprava za javni dug je, kako je navela DRI, za 2013. godinu bez verodostojnih dokumenata iskazala obaveze Republike Srbije prema Narodnoj banci Srbije, u iznosu od 2,9 milijardi dinara. Ti dugovi su, kako je objašnjeno, nasleđene obaveze Savezne Republike Jugoslavije prema Narodnoj banci Jugoslavije, po osnovu dugorčnih kredita od domaćih finansijskih institucija.

Javni dug Srbije u 2013. godini, po nalazu državnih revizora imao je udeo u bruto domaćem proizvodu (BDP) od 65,48 odsto, iako je Zakonom o budžetskom sistemu njegovo učešće u BDP ograničeno na 45 procenata.

Pročitajte i ovo...