Home VestiEkonomija Protesti u Briselu

Protesti u Briselu

by bifadmin

Oko hiljadu protestanata danas pred zgradom Evropske komisije izražava svoje nezadovoljstvo zbog najavljenog uvođenja slobodne trgovine između SAD i zemalja EU (Transatlantski sporazum o slobodnoj trgovini), koje bi trebalo da bude ozvaničeno do kraja 2015. godine.

komisija evropska komesar

Belgijski poljoprivrednici blokirali su delove Brisela traktorima i zapalili bale sena u bojazni da bi najavljeni Sporazum mogao da ugrozi mala poljoprivredna gazdinstva. S druge strane, evropski političari, među kojima i engleski premijer Dejvid Kameron, ističu da će Transatlantski sporazum omogućiti kompanijama sa obe strane Atlantika lakši pristup na evropskom, odnosno američkom tržištu, uz kreiranje novih radnih mesta. Industrije koje su označene kao najveći dobitnici ovakve politike biće farmaceutska, automobilska, energetska, finansijska, industrija obuće i hrane.

Ipak, usvajanje Sporazuma usloviće i neke druge mehanizem EU, kao što je i najavljeno smanjenje državnih subvencija za poljoprivrednike, a mogućnost slobodne trgovine samo će doprineti još neravnopravnijem položaju evropskih malih poljoprivrednika, ističu protestanti.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...