Home VestiEkonomija Snimak iscrpljenih Apple-ovih radnika koji padaju od umora dok sklapaju novi iPhone

Snimak iscrpljenih Apple-ovih radnika koji padaju od umora dok sklapaju novi iPhone

by bifadmin

Često slušamo priče o lošem tretmanu radnika u kineskim fabrikama Apple-a, ali sada se pojavio i video snimak koji to dokazuje. Naime, BBC je tajno snimio film koji prikazuje na koji način tretiraju radnike u pogonima u kojima se proizvodi iPhone 6.

umorni radnici

Na snimku se vide iscrpljeni radnici koji padaju u san tokom smene od 12 sati. Neki od njih moraju da rade po 18 dana bez prava na odmor. Jedan je ispričao da mu je najduža smena bila čak 16 sati nakon čega nije mogao da se pomeri iz spavaće sobe, čak ni kada je bio veoma gladan nije mogao da ustane da bi jeo.

Apple nije hteo novinarima da prokomentiriše snimak. Poručili su samo da mnogo rade na zaštiti radnika. „Nijedna druga kompanija ne radi toliko kako bi osigurala dobre uslove rada kao Apple, ali znamo da naš posao nikad nije gotov“, kratko su poručili iz Apple-a.

Da podsetimo, ova američka kompanija je 2010. godine dobila veoma negativan publicitet zato što je 14 zaposlenih u fabrici njenog glavnog dobavljača izvršilo samoubistvo. Posle toga je Apple doneo standarde kojima je propisano na koji način bi radnici u njegovim fabrikama trebalo da budu tretirani, ali izgleda da se retko koja fabrika pridržava istih.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...