Home VestiIT i nauka Stokholm je i dalje najpametniji grad

Stokholm je i dalje najpametniji grad

by bifadmin

Kompanija Ericsson objavila je novo istraživanje u kojem rangira 40 gradova i meri njihovu zrelost u segmentu informacionih tehnologija i telekomunikacija, odnosno uticaj IKT investicija na ekonomski, društveni i razvoj životne sredine.

stokholm nova godina

Jedan od ključnih zaključaka izveštaja jeste činjenica da gradovi sa niskim stepenom zrelosti IKT-a pokazuju tendenciju poboljšanja brže nego visoko razvijeni gradovi. Mnogi gradovi imaju priliku da „preskoče“ druge, izbegavajući skupe i zastarele fizičke infrastrukture, i da upotrebom naprednih mobilnih tehnologija iskoriste prednosti inovativnih servisa i aplikacija.
„Gradovi će predstavljati glavna središta u kojima IKT mogu da donesu rešenja za ekonomski, društveni i održiv rast. Kao lider u razvoju IKT-a rešenja i implementacija, Ericsson igra glavnu ulogu u realizaciji koncepta umreženog društva, čime je otvoren put za efikasnije umrežavanje gradova“, istakao je Patrik Regard, direktor Networked Society laboratorije u kompaniji Ericsson.
Lista top pet gradova i dalje je nepromenjena (Stokholm, London, Pariz, Singapur i Kopenhagen), s tim da je Pariz nadmašio Singapur, čime je preuzeo treće mesto. U ovogodišnji izveštaj dodato je devet novih gradova: Berlin, Minhen, Barselona, Atina, Rim, Varšava, Muskat, Abu Dabi i Dubai. Među njima, Minhen se najbolje kotira, dok ga prate Berlin i Barselona.

Pročitajte i ovo...