Home VestiPolitika i društvo U Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu bi uskoro moglo biti milion gladnih

U Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu bi uskoro moglo biti milion gladnih

by bifadmin

Epidemija ebole je novi uzrok širenja gladi u Zapadnoj Africi. Prema podacima UN-ovih agencija FAO (za hranu i poljoprivredu) i WFP (Svetski program za hranu) do marta 2015. godine bi mogla bez hrane ostaviti milion ljudi u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu. Zato je, upozoravaju ove organizacije, važno unaprediti mere za očuvanje useva i proizvodnju stoke.

Ove tri zemlje inače imaju hroničan problem sa hranom, koji su samo dodatno pogoršali zatvaranje granica zbog ebole, zabrana kretanja i drugi vidovi ograničavanja rada i distribucije hrane.

glad u sijera l

Na tim prostorima je ovog decembra „izbrojano“ pola miliona gladnih. Ebola je dovela ne samo do smanjenja proizvodnje hrane već i do slabljenja ovih ekonomija koje sada nemaju dovoljno sredstava ni za uvoz iste.

Zato FAO i WFP apeluju da se u ove tri zemlje što pre obnovi poljoprivredna proizvodnja, da se ugroženima pomogne da dođu do preko potrebnih sredstava kao što su semena i đubriva i to pre sledeće setve, kao i da im se pomogne da modernom tehnologijom nadomeste manjak radne snage. Takođe se preporučuje i novčana pomoć tamošnjem stanovništvu.

Pročitajte i ovo...