Home Posle 5 12. Beogradski festival igre pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture

12. Beogradski festival igre pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture

by bifadmin

Dvanaesti Beogradski festival igre održaće se od 23. marta do 9. aprila u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Pančevu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. U okviru festivala domaćoj publici predstaviće se trinaest kompanija iz 11 zemalja, i to Velike Britanije, Izraela, Švajcarske, Nemačke, SAD, Španije, Italije, Holandije, Norveške, Belgije i Francuske.

Ministarstvo kulture i informisanja odlučilo je da bude pokrovitelj i pruži punu podršku Beogradskom festivalu igre imajući u vidu da proioritet u finansiranju imaju manifestacije koje neguju visok kvalitet, interkulturni dijalog i raznolikost kulturnog izraza, i tako na pravi način afirmišu srpsku kulturu u svetskim okvirima.

Međunarodni kredibilitet Beogradskog festivala igre jedna je od najboljih potvrda stava da su srpska kultura i njeni proizvodi temeljni deo evropske, odnosno svetske kulturne ponude. Trajanje i kontinuirani kvalitet programa, veliki broj renomiranih gostiju, kao i pozicija u samom vrhu evropske festivalske plesne scene, uspeh su vredan prepoznavanja. Otkrivajući umetničku igru kroz njene najsavremenije domete, Beogradski festival igre je pridobio brojnu publiku i pružio nemerljivu podršku domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i mladim ljudima iz svih umetničkih oblasti. Tokom proteklih godina, predstavljeno je blizu 200 vrhunskih postavki najvažnijih savremenih koreografa, dok svaku ediciju festivala u proseku prati preko 17.000 gledalaca.

Beogradski festival igre biće i ove godine mesto susreta baletskih zvezda i mladih igrača, najpoznatijih koreografa i onih stvaralaca koje tek najavljuje svetska kritika, klasične i nove igre. Glavnom programu prethode Dani igre u Kinoteci (28.01. – 01.02.) i izložba umetničkih fotografija prvaka Kanadskog nacionalnog baleta, laureata nagrade Vip poziva – Aleksandra Antonijevića (Galerija Progres – 13 – 21. mart). Delegacija EU u Srbiji, već treću godinu zaredom, podržava Beogradski festival igre kao jedan od najznačajnih kulturnih projekata u zemlji.

Pročitajte i ovo...