Home Posle 5 Beogradski festival igre u Jugoslovenskoj kinoteci

Beogradski festival igre u Jugoslovenskoj kinoteci

by bifadmin

Drugi put za redom Beogradski festival igre i Jugoslovenska kinoteka priređuju presek zanimljivih dokumentarnih i filmskih ostvarenja na velikom platnu. Od 28. januara do 1. februara, “Dani igre” donose ekskluzivne projekcije višestruko nagrađivanih naslova, kao što su “Prva pozicija” u režiji Bes Kargman ili „Kar Men“ u režiji Jiržija Kilijana.

Dokumentarni film „Prva pozicija“ govori o formiranju mladih igrača, odrastanju, izazovima i surovosti baletske profesije, o teškoj i neizvesnoj stazi koja samo najupornije vodi do uspeha na sceni. Ovaj sjajni film ovenčan je prvim nagradama na festivalima u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku.

Nacionalni balet Kube je inicirao jedan od najuspešnijih filmova koji govore o procesu nastajanja velikih klasičnih predstava. „Ostvarenje jednog sna“ prati protagoniste baleta od audicije do premijere.

Dokumentarac pod nazivom „Kutije od kartona“ je priča o uličnim igračima, ljudima sa margine koji odlučuju da igra bude njihov život. Reč je o počecima i vrtoglavom uspehu Kompanije Kafig iz malog francuskog mesta Kretej, koju ćemo prvi put gledati uživo na 12. Beogradskom festivalu igre.

Crno-beli film “Car Man” koreografa Jiržija Kilijana, obišao je najvažnije svetske pozornice i bioskopske sale, dok je odličan dokumentarni film „Ista razlika“ priča o porodici igrača angažovanih u Holandskom plesnom teatru, kompaniji koju je Kilijan dugo i uspešno predvodio.

Umetničko ostvarenje “Ogledalo i muzika” koje potpisuje japanski koreograf Saburo Tešigavara, obećava zanimljivo putovanje kroz savremenu igru, njene zakonitosti i razlike, ali i otvorenu debatu o novim umetničkim i tehničkim sredstvima koja doprinose njenoj atraktivnosti.

Prisetićemo se i dva igrana filma koja su veoma važna u odrastanju generacija igrača i plesne publike. Reč je o kultnom ostvarenju „Kabare“ u režiji Boba Fosa, i filmu „Flashdance“ u režiji Adrijana Lina.

Premijerne projekcije su planirane svakog dana od 20h u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici. Reprize i igrani filmovi se prikazuju u terminu od 18h. Zahvalnost za inicijativu i realizaciju ovog lepog januarskog događaja, Beogradski festival igre i Kinoteka duguju autorima filmova, trupama i koreografima koji su sa radošću ustupili svoje materijale.

12. Beogradski festival igre se realizuje od 23. marta do 9. aprila, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, ambasadama i kulturnim centrima, uz podrsku Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine, gradova Beograd, Novi Sad, Pancevo i Vrsac. Posebnu zahvalnost dugujemo kompaniji Vip mobile koja je vec osam godina zaredom generalni sponzor manifestacije, Societe Generale banci, Fondaciji Hemofarm, kompanijama Nivea, DDOR Novi Sad, Amstel, Doncafe, Nestle, Telegroup, hotelu Hyatt Regency Beograd, saobracajnom preduzecu Lasta, studiju Orange, i drugima.

Dani Beogradskog festivala igre u Jugoslovenskoj kinoteci

28.01. @ 20h – Prva pozicija / First Position, režija/directed by: Bess Kargman

29.01. @ 18h – Prva pozicija / First Position, režija/directed by: Bess Kargman
@ 20h – Ogledalo i muzika / Mirror and Music , režija/directed by: Saburo Teshigawara

30.01. @ 18h – Kabare / Cabaret / directed by: Bob Fosse
@ 20h – KAR MEN / CAR MAN, režija/directed by: Jiri Kylian
Ista razlika / Same Difference / NDT

31.01. @ 18h – KAR MEN / CAR MAN, režija/directed by: Jiri Kylian
Ista razlika / Same Difference / NDT
@ 20h – Kutije od kartona / Kartons, režija/directed by: Mourad Merzouki

01.02. @ 18h – Flashdance / directed by: Adrian Lyne
@ 20h – Ostvarenje jednog sna / Despertar Sueno, režija/directed by: Luis Ernesto Doñas

Pročitajte i ovo...