Home Posle 5 Džonu Ralstonu Solu uručena Svetska nagrada za humanizam

Džonu Ralstonu Solu uručena Svetska nagrada za humanizam

by bifadmin

Džon Ralston Sol, predsednik Međunarodnog PEN, kanadski pisac i jedan od vodećih savremenih intelektualaca, primio je Svetsku nagradu za humanizam na svečanosti u Ohridu, saopštio je njegov srpski izdavač, izdavačka kuća Arhipelag.

– Bio sam veoma dirnut kada sam obavešten da je Međunarodni žiri Ohridske akademije humanizma odlučio da mi dodelu Svetsku nagradu za humanizam. To je velika čast. Pogotovu što ta čast dolazi iz Ohrida, koji je toliko povezan sa izvorima humanizma. Takođe je čast da se nađem na istoj listi kao i oni koji su ovu nagradu oprimili ranijih godina. Humanizam je zaista tema koja se provlači kroz sve moje knjige, i romane i eseje, ali i kroz moj rad u PEN-u i u drugim organizacijama – rekao je Džon Ralston Sol povodom Svetske nagrade za humanizam.
Svetsku nagradu za humanizam dodeljuje početkom svake godine Ohridska akademija humanizma od 2007. godine. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su japanski filozof i pisac Daisaki Okeda, portugalski reditelj Manoel de Oliveira, ruski pisac i disident Aleksandar Solženjicin, legendarni indijski muzičar i kompozitor Ravi Šankar, britanski pozorišni teoretičar i reditelj Piter Bruk, književnica i rediteljka Vida Ognjenović, nemačka nobelovka Herta Miler i bugarski slikar Svetlin Rusev.
U izdanju Arhipelaga objavljen je Solov roman Mračna prključenija, u kome se jedno poglavlje odigrava u Beogradu, kao i njegovo najpoznatije delo Propast globalizma i preoblikovanje sveta, knjiga koja je prevedena na sve veće svetske jezike.
Dobitnik je mnogobrojnih kanadskih i međunarodnih nagrada, među kojima se nalaze i „Gutenbergova galaksija“ za životno delo, „Pablo Neruda“, „Gordon Montador“, Međunarodna književna nagrada Modena, kao i najveće kanadsko priznanje Guvernerova nagrada za najbolju knjigu u oblasti teorijske literature.
Nagrađivan kao esejista i romansijer, Sol je postao svetski poznat i sa ogromnim uticajem na savremeno političko i ekonomsko mišljenje. Proglašen od strane magazina Tajm za proroka, Sol se nalazi i na listi 100 vodećih mislilaca i vizionara modernog doba.

Pročitajte i ovo...