Home VestiEkonomija Nastaviće se velika raznolikost bankarskog sektora u regionu

Nastaviće se velika raznolikost bankarskog sektora u regionu

by bifadmin

 

Razlike među pojedinim zemljama biće i dalje glavna karakteristika bankarskog sektora u regionu CIE, može se očekivati lagano ubrzanje rasta kreditiranja, uglavnom zahvaljujući kreditima korporativnom sektoru. Ukupno gledajući, povraćaj na imovinu bankarskog sektora CIE trebao bi da ostane na nivou 2014, od otprilike 1,0%, kaže se u najnovijoj analizi UniCredit banke.

Iako je donedavno rast kreditiranja u regionu centralne i jugoistočne Evrope bio slab, analizom kretanja po zemljama postaju uočljivi određeni ohrabrujući trendovi. Lagano ubrzanje rasta trebalo bi da se nastavi u čitavom regionu, zahvaljujući kreditiranju korporativnog sektora, uz izuzetak Rusije koja će zabeležiti znatno usporavanje. Smanjuje se pređašnja izloženost pa se spoljne obaveze zamenjuju finansiranjem na domaćem tržištu.

S obzirom na to da su profitne marže i dalje pod pritiskom, očekuje se da će nekamatni prihodi biti važan pokretač profitabilnosti. Povraćaj na imovinu bankarskog sektora u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE) trebao bi da ostane na nivou 2014. od otprilike 1,0%. Ukupno gledajući, diferencijacija između zemalja regiona CIE u smislu razvoja bankarstva i dalje će biti glavna karakteristika. Ovo su neki od glavnih zaključaka najnovije Studije o bankarskom sektoru u 13 zemalja CIE koju je sprovelo UniCreditovo Odeljenje za strateške analize u CIE.

Region Centralne i Istočne Evrope je i dalje raznolik

„Centralna i istočna Evropa i dalje je raznolik region. Ekonomija u centralnoj i jugoistočnoj Evropi bi trebalo da poraste za 2,5% ove godine i za 2,9% naredne, dok će brojke za čitav region iznositi 0,2% odnosno 2,2%, zbog ekonomskog pada u Rusiji“, navodi Đani Franko Papa, novoizabrani direktor UniCreditove Divizije za korporativno i investiciono bankarstvo i direktor Divizije CIE u odlasku. Dodaje: „Ove godine naročiti rast bi trebalo da ostvare one privrede koje su usmerene na reforme, dok će države s trajnim strukturnim problemima biti u recesiji.”

U narednom periodu se očekuje lagano ubrzavanje rasta kreditiranja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, uglavnom zahvaljujući kreditima korporativnom sektoru. Dok će Poljska i Češka nastaviti da predvode oporavak kreditiranja u centralnoj Evropi, Slovenija i Hrvatska bi mogle da se do kraja 2015. vrate blago pozitivnom rastu kreditiranja. Znatno usporavanje u Rusiji će uticati na rast kreditiranja u regionu CIE u celini.

„Uopšteno posmatrajući, u 2015. godini, krediti korporativnom sektoru bi trebalo da porastu za 12,4 posto u centralnoj i istočnoj Evropi, odnosno za 3,5 posto u centralnoj i jugoistočnoj Evropi. Stope rasta kredita građanima trebalo bi da iznose 5,4%, odnosno 3,3 posto“, izjavila je Karmelina Karluco, zamenica direktora Odeljenja za strateške analize u CIE u UniCreditu. U regionu CIE depoziti će ove godine porasti za 9,1 posto, dok će rast u centralnoj i jugoistočnoj Evropi iznositi 4,2 posto.

Novi model finansiranja, profitabilnost bankarskog sektora stabilna

Sve većom zamenom spoljnih obaveza domaćim izvorima finansiranja, uglavnom depozitima i kapitalom, lokalni bankarski sektori u centralnoj i jugoistočnoj Evropi kreću se prema održivijem modelu finansiranja. Stoga je udeo spoljnih obaveza u ukupnoj imovini sve povoljniji, tako da je u septembru 2014. iznosio 13,5 posto. Odnos kredita i depozita poboljšan je s 98% krajem 2013. godine na 96 posto u septembru 2014, što pokazuje da su domaći krediti više nego pokriveni domaćim depozitima. To znači da se pređašnja izloženost smanjuje i da je bankarski sektor u regionu trenutno u boljoj poziciji da osigura budući rast.

S obzirom na to da su marže i dalje pod pritiskom, banke u regionu CIE bi trebalo da prošire svoje mogućnosti za poboljšanje kapaciteta za generisanje prihoda. Slično kao i u zapadnoj Evropi, nekamatni prihodi će u budućnosti dobiti na važnosti. „U globalu, očekujemo da će bankarski sektor u regionu CIE zadržati profitabilnost u 2015. godini, uz povraćaj na imovinu uporediv sa 2014. godinom, od približno 1,0 posto. Razvoj geopolitičke situacije kao i promene u spoljnom okruženju predstavljaju izvor nesigurnosti za naše prognoze. Nenaplativi krediti verovatno će i dalje predstavljati izazov u regionu“, smatra Đani Franko Papa.

„Niža cena nafte je mač sa dve oštrice. Iako predstavlja jasno opterećenje za rusku ekonomiju, niža cena nafte može da podstakne oporavak kupovne moći stanovništva i kompanija u Evropi. Dodatni pozitivni faktori koji mogu da utiču na naše prognoze za 2015, uključuju ekspanzivnu monetarnu politiku Evropske centralne banke i domaćih centralnih banaka, kao i obnovljena nastojanja da se postigne viši nivo usuglašenosti finansijske regulative među tržištima“, dodaje Karmelina Karluco.

UniCredit će dodatno ojačati svoju poziciju regionalnog lidera

Uzimajući u obzir današnje zahtevno ekonomsko okruženje koje se brzo menja, UniCredit je pokrenuo poseban program CIE 2020 kojim traži nove načine generisanja rasta i stvaranja vrednosti, kao i razvoja poslovanja s klijentima koje će biti otporno na buduće izazove. Podržavajući Strateški plan Grupe za period od 2013. do 2018. godine cilj je da se uspostave odgovarajuće strukture i procesi za zdrav i održiv razvoj Divizije CIE. „Naše banke u centralnoj i istočnoj Evropi snažno doprinose profitabilnosti UniCredita, s otprilike trećinom. Nameravamo da dodatno ojačamo našu vodeću poziciju u regionu CIE, zadržavajući fokus na tome da budemo dostupni klijentima, kao i na tome da iskoristimo sve prednosti naše široke geografske prisutnosti i stručnosti. Tokom prethodnih godina povećali smo udeo na većini tržišta zahvaljujući stalnim ulaganjima dok se naši konkurenti razdužuju, a isto nameravamo da nastavimo i u budućnosti“, napominje Đani Franko Papa, direktor Divizije za korporativno i investiciono bankarstvo i direktor Divizije CIE.

UniCredit trenutno ima pokazatelj osnovnog kapitala – Tier 1 (CET1) od 10,73 posto i izrazito jaku međunarodnu mrežu u približno 50 zemalja. Sveobuhvatna procena Evropske centralne banke potvrdila je snažnu kapitalnu poziciju UniCredita, koja je u negativnom scenariju stres testa rezultirala pokazateljem CET1 od 6,8 posto.

Grupa je glavni partner za podršku razvoju prekograničnog poslovanja klijenata kroz lokalne banke u 14 zemalja i model koji omogućuje neometano pružanje usluga. Poseduje jedinstveno i široko znanje znanje o raznim tržištima CIE i kroz mrežu međunarodnih centara pruža usluge za oko 23.000 korporativnih klijenata koji posluju u regionu. UniCredit je posvećen pružanju visokokvalitetnih usluga i zadržavanju vodeće pozicije Grupe u CIE, uključujući visok nivo zadovoljstva klijenata.

Pročitajte i ovo...