Home VestiPolitika i društvo Ponovno formiranje Fonda za ekologiju verovatno od druge polovine 2015.

Ponovno formiranje Fonda za ekologiju verovatno od druge polovine 2015.

by bifadmin

Namenski fond za zaštitu životne sredine, koji je u Srbiji ukinut 2012. godine, trebalo bi da bude uspostavljen po rebalansu budžeta u drugoj polovini ove godine, izjavila je državna sekretarka za zaštititu životne sredine Stana Božović.

„Radna grupa koja je radila na obnovi fonda trebalo bi da ovih dana podnese konačni izveštaj“ kazala je Božović na javnom slušanju o reciklaži u Skupštini Srbije, ali nije iznosila detalje o modelu budućeg fonda, navodeći da će javnost ubrzo biti upoznata sa konačnim rešenjem.

Prema njenim rečima, radeći na obnovi fonda u proteklih godinu dana stručne službe ministarstava poljoprivrede i finansija, uz privrednike i civilni sektor, složile su se da je to bio najbolji sistem finansiranja životne sredine.

Ona je istakla da Srbija mora imati održiv sistem finansiranja, odnosno fond, ne samo za reciklažnu industriju nego za sve oblasti životne sredine, što u procesu integracija traži i EU, koja je i zahtevala da Srbija dostavi strategiju finansiranja te oblasti.

Ona je podsetila da će u pregovorima Srbije za pridruživanje EU, Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu, po broju zakona i novcu koji je potreban za prilagođavanje standardima Unije, biti najzahtevnije, najobimnije i najskuplje od svih pregovaračkih poglavlja.

U ovoj oblasti predstoje veliki poslovi u koje će, prema procenama, biti uloženo 10,6 milijardi dolara. Samo za rešavanje problema otpadnih voda potrebno je 5,5 milijardi dolara.

 

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...