Home TekstoviB&F Plus WEF Davos – Novi globalni kontekst

WEF Davos – Novi globalni kontekst

by bifadmin

Od sutra pa sve do 24. januara „centar sveta“ biće u zamku čuvenog švajcarskog ski centra Davos gde se održava godišnji skup Svetskog Ekonomskog foruma WEF na kojem će više od 2.500 najvažnijih ljudi iz sveta biznisa, finansija i politike razgovarati o brojnim problemima današnjice. Ovogodišnji WEF se održava pod zbirnim nazivom „Novi globalni kontekst“ a medju najvažnijim govornicima biće turski premijer Erdogan, predsednik Tunisa Esebsija, predsednik Francuske Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i američki državni sekretar Džon Keri.

„Svet se drastično promenio“, rekao je u najavi ovogodišnjeg WEF-a profesor Klaus Švab, osnivač Foruma, i dodao: „Mi ćemo se ovde baviti gorućim problemima poput geografskih konflikata, pravcima budućeg razvoja ekonomije, socijalne inkluzije itd. Ključna reč je poverenje. U svakom smislu. Pre svega kako vratiti poverenje u našu zajedničku budućnost i naše institucije“.

Osnivač Foruma smatra da je „pesimizam postao dominantni ‘duh modernog vremena’. Imamo nebrojne mogućnosti ali prvo moramo da razumemo, svi zajedno, da se svet našao u fundamentalnim promenama – odatle i naziv skupa Novi globalni kontekst… Pokušaćemo da istražimo koje snage su danas pokretači tehnoloških, socijalnih, ekonomskih kretanja a to svakako zahteva i promišljanje novih dimenzija u procesu donošenja odluka. Zato moramo mnogo više da se bavimo mogućnostima koje su nam na raspolaganju a ne opasnostima“.

Sve ovo učesnici WEF-a razmatraće na tematskim sednicima koje se grubo mogu podeliti na:

– Rast i stabilnost ekonomija
– Krize i saradnja
– Društva i bezbednost
– Inovacije i industrija

Posebnu pažnju, kako se najavljuje, bankari, ministri finansija i eksperti obratiće na odluku Evropske centralne banke koja treba da bude zvanično objavljena 22. januara a koja se tiče mogućeg započinjanja „progama QE“ i otkupa državnih obveznica. Njen cilj bi bio povećati likvidnost centralnih banaka EU država. Kao model koristila bi se iskustva QE1 i QE2 programa koje je američki FED sprovodio poteklih godina u cilju stabilizacije finansija Sjedinjenih Država. QE ili kvantitativno popuštanje su programi kojima se u određenoj meri štampaju novčanice i tim novcem otkupljuju ili obveznice ili hartije od vrednosti. U određenim slučajevima taj „sveži novac“ koristi se i kao „input“ za komercijalne banke koje nakon toga odobravaju klijentima nove kredite (pod povoljnijim uslovima) ili otkupljuju postojeće.

Prema mišljenju tima koji se nalazi oko Maria Dragia, ovaj program kvantitativnog popuštanja bio je najzaslušniji za brzu stabilizaciju i lagani oporavak američke ekonomije koja je danas, ponovo, „glavni pokretač“ globalne ekonomije.

Druge teme kojima će se učesnici WEF-a baviti tiču se novih oblika plaćanja. Jedan od njih čine tzv bitcoins ili elektronske valute koje realno funkcionišu na drugačijim principa od klasičnih „štampanih“ valuta a daju, tvrde IT eksperti „bezgranični broj mogućnosti“.

Ključni segment razvoja svih ekonomija čine ulaganja u infrastrukturu. A kod realizacije infrastrukturnih projekata svakako da posebno mesta ima građevinska industrija. Jedna od tema o kojoj će učesnici WEF-a razgovarati na sesijama „Inovacije i industrija“ biće posvećena tzv „kineskoj građevinskoj revoluciji“ koja je aktuelna. Reč je o izgradnji kuća i zgrada posredstvom 3D printera. Prema ovoj kineskoj zamisli, svi elementi budućih kuća isprintaju se u 3D printeru (trodimenzionalno) i samo namontiraju. Nešto poput lego kocki“.

Usled pojačanih mera bezbednosti, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Švajcarske, VIP učesnici WEF-a sleću ovih dana privatnim avionima na vojni aerodrom u gradić Dornbirnu a odatle se prebacuju u Davos.

 
Zoran Vitorović, Davos

Pročitajte i ovo...