Home VestiPolitika i društvo Kristijan Mir: Cenzura u Srbiji lako dokaziva

Kristijan Mir: Cenzura u Srbiji lako dokaziva

by bifadmin

 

Izvršni direktor Reportera bez granica i jedan od autora izveštaja o slobodi medija u svetu Kristijan Mir izjavio je da cenzura u Srbiji „nije direktna, ni transparentna, ali je lako dokazivo da postoji“. Mir je rekao da „vlast u Srbiji ima veoma negativan odnos prema slobodi medija“ i da „guši kritičko, slobodno izveštavanje, a pritiscima na medije, koji su često finansijski, preko reklama, utiče i na uređivačku politiku“. Ističući da Srbija kao kandidat za EU mora ozbiljnije da shvati važnost nezavisnosti novinara i potrebu slobode medija, Mur je podsetio da je Srbija pala po slobodi medija ali i da je smanjenje slobode medija globalno primetno.

Povodom nedavne izjave evropskog komesara Johanesa Hana koji je doveo u pitanje dokumentovanost izveštaja Reportera bez granica o cenzuri u medijima u Srbiji, Mir je u intervjuu za portal Cenzolovka rekao da su se tokom 2014. „nezavisni mediji i novinari koji su kritički nastrojeni našli na udaru ozbiljnih pritisaka u nekoliko slučajeva, uprkos tome što je u toku proces pregovaranja o pristupanju Srbije EU“.

„Novinski tekstovi u kojima je kritikovana Vlada bili su izbrisani sa interneta, a nezavisnim novinarima je prećeno ili je na njih izvršen pritisak. Sloboda medija mora biti snažan uslov za priključenje Srbije EU“, rekao je Mir u intervjuu objavljenom 18. februara.

Govoreći o novom izveštaju Reportera bez granica, Mir je kazao da je „globalno gledajući, svuda primetno smanjenje slobode medija“.

„Što se Balkana tiče, primećen je konstantno nizak nivo slobode medija u Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji. Nigde na Balkanu nismo primetili nikakav realan napredak na tom polju. Osim možda u Hrvatskoj“, dodao je.

Podsetivši da je Srbija u odnosu na prethodnu godinu „pala na skali za 13 mesta“, Mir je ocenio da je to „tužno za zemlju koja je kandidat za članstvo u EU“.

„Srbija kao zemlja kandidat mora ozbiljnije da shvati važnost nezavisnosti novinara i potrebu slobode medija. Kritičnost novinara … u snažnim demokratijama trebalo bi da bude normalna pojava i svaka vlada bi morala da ih toleriše“, dodao je.

Na opasku da se premijer Srbije uvek naljuti kad čuje kritike na račun slobode medija i da uporno tvrdi da nema cenzure u Srbiji, Mir je rekao da je „kritika normalan deo svake snažne demokratije“ i da se „mora prihvatiti“.

„Najverovatnije u Srbiji nema direktne cenzure, ali ima dokumentovanih slučajeva koji pokazuju da ima indirektnih pritisaka, da se od pojedinih medija traži da objavljuju intervjue sa određenim političarima, da im se dostavljaju urednički stavovi, a da su, s druge strane, plaćne reklame upravo u vezi sa objavljivanjem takvih intervjua i načinom uređivanja“, rekao je.

Izvršni direktor Reportera bez granica objasnio da su izveštaji o slobodi medija dokumentovani dokazima i da se rade na osnovu jedinstvenog upitnika na koji odgovaraju lokalni novinari i eksperti.

„Želimo da podignemo svest o potrebi slobode medija, da izvršimo pritisak u javnosti kako bi se situacija poboljšala“, rekao je Mir izrazivši uverenje da „pritisak javnosti u kombinaciji sa praktičnim dobrim novinarstvom može da dovede do pozitivnih promena“.

Izvor: Beta, Euractiv

Pročitajte i ovo...