Home VestiEkonomija Turske banke žele da otvore filijale u Srbiji

Turske banke žele da otvore filijale u Srbiji

by bifadmin

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i ambasador Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozay, saglasili su se na jučerašnjem sastanku da postoje mogućnosti za unapređenje saradnje Srbije i Turske, kroz zajednički nastup na trećim tržištima, zatim, u sektoru finansija, tekstilnoj, poljoprivredno-prehrambenoj industriji, turizmu, automobilskoj, drvnoj, hemijskoj industriji i drugim privrednim granama.

 

Potencijal za unapređenje saradnje postoji i u korišćenju potencijala malih i srednjih preduzeća, posebno jer su i Srbija i Turska prema oceni relevantnih evropskih institucija, lideri po reformama u sektoru MSP.

U 2014. godini srpski izvoz u Tursku dostigao je vrednost od 231,87 mil USD i Turska je 17. izvozni partner Srbije među 165 zemalja sveta. Uvoz iz Turske dostigao je 603,83 mil USD, što je svrstava na sedmo mesto među 202 zemlje.

Ambasada Turske i Privredna komora Srbije podržaće sve aktivnosti na unapređenju poslovnog ambijenta, istaknuto je na sastanku i najavljeno da će u aprilu u Istanbulu biti održana sednica Tursko – srpskog poslovnog saveta.

Turske investitore najviše interesuje poslovni ambijent, radno pravo, uslovi poslovanja u Srbiji, a važan signal predstavlja i zainteresovanost nekoliko turskih banaka da otvore filijale u Srbiji, ukazano je na sastanku, navedeno je na sajtu PKS.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...