Home VestiIT i nauka Ubuntu pametni telefon uskoro na tržištu za 170 evra

Ubuntu pametni telefon uskoro na tržištu za 170 evra

by bifadmin

Sledeće godine na tržištu će se masovno pojaviti pametni telefoni koji rade pomoću Ubuntua, popularne distribucije operativnog sistema Linux. Prethodni pokušaj prikupljanja novca za ovu vrstu telefona preko crowdfunding-a je propao, ali će Ubuntu telefon sada izgraditi Cannonical, britanska firma koja je inače razvila Linux. Radiće na Aquaris E4.5 Ubuntu izdanju koje nije fokusirano na aplikacije.

Naredne nedelje će se probni model telefona na određeni period prodavati developerima koji bi trebalo da ispitaju njegove karakteristike i da predlože izmene pre masovne proizvodnje.

Rukovodstvo Cannonicala se nada da će ovaj telefon privući ljubitelje Ubuntua, ali su svesni da postoji mogućnost da široj javnosti naviknutoj na telefone fokusirane na aplikacije on ne bude interesantan.

On će umesto tradicionalnog korisničkog interfejsa za smartfonove imati tematske karte na kojima se grupišu određene ‘aplikacije’. U ovom slučaju one se nazivaju Scopes i podsećaju na sistem kartica koje koristi Google Now personal assistant.

Na početnom ekranu nalazi se Today Scope na kojem se nalazi selekcija vidžeta koje korisnik najviše upotrebljava. Naravno, korisnici mogu sve to sami da konfigurišu.

Telefon bi trebalo da ima većinu popularnih ‘aplikacija’, osim na primer Whatsappa, Skypea i nekoliko glavnih funkcija Instagrama, bar u prvoj, razvojnoj fazi.

Imaće kameru od 8 megapiksela i gigabajt RAM memorije i koštaće oko 170 evra.

Canonical inače pravi besplatne softvere, a zarađuje tako što kompanijama naplaćuje za dodatne servise. Ovaj telefon za njega će proizvoditi španska kompanija BQ koja je već radila hardvere za Android telefone.
Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...