Home VestiEkonomija Akcionari protiv dalje privatizacije „C marketa“

Akcionari protiv dalje privatizacije „C marketa“

by bifadmin

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) i oštećeni akcionari „C marketa“ pozvali su danas Agenciju za privatizaciju da obustavi postupak prodaje 16,26% preostalog državnog kapitala u tom preduzeću zbog, kako navode, činjenice da je imovina pod sporom, saopšteno je iz tog biroa.

Navodi se, naime, da proces utvrđivanja postojanja slučajeva kršenja zakona u slučaju „C market“ nije završen, te da je sporna prodaja 154.000 akcija radnika-akcionara „C marketa“ biznismenima Milanu Beku i Miroslavu Miškoviću.

Prodaja državnog udela nema osnov ni sa aspekta isplativosti, jer je i sama početna cena po akciji značajno manja od one po kojoj je sadašnji vlasnik „C marketa“, „Delhaize“, kupio od Miroslava Miškovića, stoji u saopštenju.

U javnom pozivu od 27. februara koji je raspisala Agencija za privatizaciju, procenjena vrednost ponuđenog paketa iznosi 9,302,244 EUR, a ova procena je rađena na dan 31.12.2013. godine i manja je u odnosu na procenu od 31.12.2011. godine koja je za isti paket akcija iznosila 9,723,600 EUR. Razlika je 421.356 EUR, a za toliko je navodno pala vrednost akcija za samo 2 godine, kaže se u saopštenju.

BIRODI i oštećeni akcionari „C marketa“ pitaju da li je u periodu od decembra 2013. godine do danas, došlo do rasta ili pada akcija „C marketa“, te zašto procena nije ažurirana u poslednjih 12 meseci.

Pitaju i da li je neažuriranje procene vrednosti akcija „C marketa“ zaključno sa 31.12.2014. godine posledica loših privatizacionih propisa ili namera pojedinaca da ne štite interese države?

Jasno je da „Delhaize“ ima interes da kupi preostale akcije „C marketa“ po nižoj ceni, ali to ne znači da državni organi svojim nečinjenjem treba da štite interese privatnih kompanija, navodi se u saopštenju.

Činjenica da se Ustavni sud Srbije nije izjasnio po ustavnoj žalbi akcionara podnetoj 2012. i da slučaj „C marketa“ nije kao deo „24 slučaja korupcije u privatizaciji“ na kojima EU insistira završen, čini sveukupno opravdanim zahtev da Agencija za privatizaciju povuče odluku o prodaji 16,26% državnog udela do završetka svih sudskih postupaka i utvrđivanja stvarne tržišne vrednosti.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...