Home VestiEkonomija Da li sledi još jedan naftni šok?

Da li sledi još jedan naftni šok?

by bifadmin

Prošle nedelje je InterContinental Exchange da špekulanti i hedž fondovi koji se tako ponašaju gomilaju svoju naftu, a uprkos cenovnom minumumu od 40 dolara pa barelu koji je dostignut u februaru, postoji šansa da cena ode još niže pre povratka.

Veliki broj otpuštanja i obustava istraživanja u naftnoj industriji niej zaustavilo preveliku proizvodnju koja preplavljuje tržište u ovom trenutku. Prema CNBC, u Sjedinjenim državama će uskoro postenati skladišnog nadzemnog prostora za svu tu toliku naftu koja se proizvodi a koju nema ko da kupi. osim špekulanata, koji iz svojih interesa žele dalje da obaraju cenu nafte, razlog za eventualni dlaji pad leži i u tome što bi obustava proizvodnje na velikim izvorima skupo koštala proizvođače.

Mnogi poznavaoci prilika, koji su videli smenu više ovakvih cenovnih ciklusa, kažu da se ovaj put pad cena odužio, ali i da će ključni događaj koji će odrediti cenu nafte u srednjem roku desiti u junu, na sledećm zasedanju članica OPEC-a. U isto vreme, jedna od članica, Iran, doneće konačno rešenje o svom nuklearnom progrmau i verovatno želeti da poveća svoju proizvodnju, sa sadašnjih 2,5 miliona barela dnevno, na preko 4 miliona po danu, čime će se nameriti na najvećeg konkurenta u OPEC-u, Saudijsku Arabiju.

U zavisnosti od ishoda sastanka OPEC-a u junu cena barela sirove nafte mogla bi da bude rekordno niskih 20 dolara, ili da se povrati na nivo od 90 dolara, ocenjuju na CNBC.

Pročitajte i ovo...