Close
/ Vesti / Ekonomski kokus na Kopaonik biznis forumu najavio unapređenje regulative za elektronsko poslovanje
BiF Analize Čitajte B&F online

Ekonomski kokus na Kopaonik biznis forumu najavio unapređenje regulative za elektronsko poslovanje

Redakcija BIF on 03/03/2015 - 17:15 in Vesti, Biznis & Finansije

This post has already been read 1703 times!

Članovi Ekonomskog kokusa Narodne skupštine Srbije i predstavnici NALED-a i Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) najavili su danas na Kopaonik biznis forumu da će raditi na unapređenju regulatornog okvira za elektronsko poslovanje privrede.

Oni su se sastali sa privrednicima i ekonomskim stručnjacima kako bi razgovarali o strateškim pravcima razvoja Srbije i pokazali da se parlament i poslanici kao najvažnija instanca u procesu usvajanja zakona prvi put aktivno uključuje u kreiranje politika privrednog oporavka.

Kako je zaključeno prvog dana Kopaonik biznis foruma, nova strategija industrijalizacije ekonomije Srbije trebalo bi da se zasniva na sektorima prehrambene industrije, energetike i usluga koji su ostvarili izvoz vredan više od milijardu evra i nude najveći potencijal za razvoj, a posebno je istaknuto mesto IT sektora i digitalne transformacije kao pokretača rasta.

– Zakoni o elektronskom potpisu i elektronskom dokumentu doneti su 2004. i 2009. i do sada nije mnogo urađeno na njihovoj adekvatnoj primeni. Postoje brojna ograničenja elektronskoj razmeni dokumentacije počev od obaveze pečatiranja, preko obaveze arhiviranja u papirnoj formi do nedovoljne opremljenosti inspekcija da obavljaju nadzor koristeći elektronska dokumenta. Ekonomski kokus snažno će raditi na eliminisanju tih prepreka – izjavio je član Kokusa i poslanik Dejan Radenković (SPS), s kojim su na Biznis forumu i predsednik Kokusa Vladimir Marinković (SDPS), kao i Ivan Jovanović (DS) i Katarina Rakić (SNS).

Kako je najavio, Ekonomski kokus će uz dodatne analize i pomoć NALED-a, IRI-a i privrede predložiti nova zakonska rešenja koja će podržati razvoj e-uprave, a ujedno voditi računa da se novim propisima ne stvaraju dodatne prepreke i ograničenja elektronskom poslovanju.

Poseban akcenat biće stavljen na usvajanje zakona o arhivskoj građi koji je Vlada Srbije donela još 2012. ali je povučen iz skupštinske procedure. Taj zakon zamenio bi Zakon o kulturnim dobrima koji je na snazi još od 1994. i obavezuje privredu da čuva ugovore i račune na papiru čime im stvara nepotrebne milionske troškove štampanja i arhiviranja.

Ekonomski kokus je neformalna parlamentarna grupa formirana na inicijativu NALED-a i IRI-a sa ciljem jačanja uloge parlamenta u poboljšanju uslova za ekonomski razvoj i poslovanje u Srbiji. Članovi kokusa su Zoran Babić, Aleksandra Tomić, Katarina Rakić, Veroljub Arsić i Milosav Milojević (poslanička grupa SNS), Vladimir Marinković (SDPS), Dejan Radenković (SPS), Vojislav Vujić (JS), Aleksandar Senić (SDS), Ivan Jovanović (DS), Vladimir Pavićević (Nova) i Zoltan Pek (SVM).

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *