Home VestiEkonomija Erste analitika: Srpski BDP bi ove godine mogao pasti za 0,5%

Erste analitika: Srpski BDP bi ove godine mogao pasti za 0,5%

by bifadmin

Analitičari Erste Grupe prognoziraju da će 2015. godina Srbiji doneti delimičnu stabilizaciju ekonomije i oporavak izvoza. No, uprkos tome, situacija će biti daleko od idilične – oporavak privrede usporiće pad domaće potražnje (usled mera fiskalne konsolidacije). Očekuje se pad BDP-a od 0,5% na godišnjem nivou.

U ovakvoj situaciji dinar bi opet mogao biti izložen pritiscima tako da će Narodna banka i u ovoj godini verovatno morati da interveniše.

Stend-baj aranžman dogovoren sa MMF-om može da nam posluži kao podstrek za dalje sprovođenje fiskalnih mera. A mere koje su dogovorene sa MMF-om i Svetskom bankom podrazumevaju i redukciju troškova u budžetu kroz mirovanje zarada i penzija u javnom sektoru do 2017. godine, smanjenje broja zaposlenih u istom, kao i smanjenje subvencija i državne pomoći za restrukturiranje preduzeća, što već pogađa Železaru Smederevo. Što se tiče prihodne strane budžeta najavljeno je uvođenje nekih novih akciza i suzbijanje sive ekonomije.

Erste analitičari upozoravaju da bi zbog loše socio-ekonomske situacije narod mogao početi da se protivi reformama, posebno po pitanju predstojećih otpuštanja u javnom sektoru i smanjenju subvencija za poljoprivredu i javna preduzeća. Oni takođe očekuju protivljenje predstojećoj privatizaciji Telekoma.

Pročitajte i ovo...