Home VestiEkonomija Grčka očekuje turistički bum

Grčka očekuje turistički bum

by bifadmin

Možda su diplomatske veze između EU i Grčke trenutno na niskom nivou, ali smanjivanje vrednosti evra prema američkom dolaru i britanskoj funti doprineće većem porastu broja turističkih dolazaka i noćenja u ovoj godini.

 

Evropska zajednička valuta je dosegla jedanaestogodišnji minimum, pa se predstavnici grčkog turizma pogotovo u Velikoj Britaniji utrkuju da privuku nove goste. Prema podacima Turističke organizacije Grčke hotelska i ugostiteljska ponuda u Atini i Solunu povećana je za nekoliko luksuznih predstavnika.

Prema podacima UN Svetske turističke organizacije tokom 2013. godine u Grčku je došlo oko 18 miliona turista, koji su doprineli sa 28,3 milijardi evra grčkoj ekonomiji, odnosno oko 16,3% nacionalnog BDP. Svetski savet za turizam i putovanja predvideo je da će prihod od turizam u Grčkoj da raste oko 3,7% godišnje do nivoa od oko 41,8 milijarde evra, odnosno 19,1% BDP-a u 2024. godini.

Veličina doprinosa turizma u Grčkoj ogleda se najbolje u činjenici da je u ovom sektoru zaposleno 657.000 građana, odnosno 18,2% zaposlenog stanovništva, u trenucima dok je u zemlji nezaposlenost na nivou od oko 25%.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...