Home Slajder Hotel za gume

Hotel za gume

by bifadmin

Došao je mart, a to u Holandiji znači da su se pojavile Visibabe, da ljudi počinju da rezervišu ljetne odmore i da je vrijeme da se ponovo stave ljetne gume na auto.

U Holandiji zimske gume nisu obavezne ali u Njemačkoj jesu a s obzirom na to da najbrža ruta od moje lokacije do nekoliko popularnih destinacija u Holandiji ide preko njemačkog autoputa prošle godine sam po prvi put odlučio da kupim novi set zimskih guma.

Menjanje guma, kao i sve veći broj akcija u Holandiji, može da se uradi pomoću mobilne aplikacije. Moja lokalna garaža u selu nije izuzetak: oni imaju svoju mobilnu aplikaciju gde možeš pogledati kada imaju slobodan termin i ugovoriti menjanje guma ili popravku bilo koje vrste. Cool!

Elem, kad sam se tamo pojavio sve je išlo prilično brzo – moje stare ljetne gume su postavljene a onda mi je postavljeno pitanje koje me je prilično zbunilo: „Da li hoćete da vaše zimske gume pošaljemo u Hotel za gume („bandenhotel“)?“

Nakon 24 godine života u ovoj niskoj zemlji, holandski jezik (iako je treći jezik koji sam naučio) mi ne predstavlja nikakav problem. Već godinama mi se nije desilo da čujem riječ čije značenje nisam znao. Okrenuo sam se prema monteru i upitao:

„Vi hoćete da moje gume posaljete u… hotel?“

A on je odgovorio potvrdno, kao da je to najnormalnija stvar na svetu.

„Pa, šta, moje gume treba tamo da… budu na… ljetovanju?“

On se nasmešio i rekao: „Pa sa stanovišta guma to se može nazvati ljetovanjem“.

Pogledao sam na kalendar, utvrdio da do 1. aprila ima još par sedmica, okrenuo sam se dobro oko sebe i utvrdio da me niko ne snima za sljedeću epizodu „Skrivene kamere“ i pošto sam verovatno odavao utisak veoma zbunjenog čoveka, monter mi je donio laptop i pokazao mi sljedeći film:

 

 

Koncept je odličan: monter moje zimske gume spakuje na paletu, naruči prevoznika koji onda te gume odveze u jedno od 50-tak specijalnih skladišta raznih firmi (tkz. Hoteli za gume) širom Holandije. Ta skladišta obično imaju kapacitet od po 10 do 40 hiljada setova (zimskih ili ljetnih) guma i one tu ostaju do sljedeće sezone. Gume su osigurane za vreme skladištenja i transporta i garantovano su čuvane na pravi način: gume sa felgama horizontalno a gume bez felgi vertikalno. Sve u svemu – dobro smišljen koncept. Cena sitnica: 25 eura za set od 4 gume za cijelu sezonu.

Za ljude koji nemaju svoju garažu, kao i za firme koje imaju dosta automobila ali nemaju skladišni prostor je ovo genijalno rešenje.

Svoje gume ipak nisam poslao u hotel jer je moja garaža dovoljno dobar smeštaj, ali bez šik imena i bez troška.

 

 

Saša Svitlica, vlasnik i direktor holandske konsultantske firme GreenMonkerys

Pročitajte i ovo...