Home Slajder Kina po drugi put u tri meseca smanjila ključne kamatne stope

Kina po drugi put u tri meseca smanjila ključne kamatne stope

by bifadmin

Narodna banka Kine objavila je da je kamatna stopa na jednogodišnje kredite od strane poslovnih banaka smanjena za 0,25 procentnih poena, na 5,35 odsto. Kamatna stopa na jednogodišnje depozite smanjena je takođe za 0,25 procentnih poena, na 2,50 odsto.

Kineska centralna banka u subotu je smanjila ključnu kamatnu stopu po drugi put u tri meseca, što pokazuje da su državni lideri zabrinuti zbog snažnog usporavanja ekonomskog rasta.

Kamatne stope su poslednji put smanjene 22 novembra. Nove stope na snazi su od nedelje, 1. marta.

Kineski privredni rast u prošloj godini pao je na 7,4 odsto, što je najniža godišnja stopa rasta od 1990. U ovoj godini očekuje se dalje usporavanje, a naglo usporavanje povećava rizik od politički opasnog gubitka radnih mesta.

Najnovije smanjenje kamatnih stopa usledilo je nakon smanjenja poreza i drugih mera usmerenih na podupiranje rasta. Vlada je prošle sedmice smanjila korporativne poreze i najavila povišicu za državne službenike.

Niže kamatne stope trebalo bi da umanje finansijske troškove kineskih državnih preduzeća, i signal je bankama u državnom vlasništvu da pojačaju kreditiranje državnih preduzeća.

Ekonomski rast druge po veličini svetske ekonomije u poslednje dve godine usporava, uglavnom zbog nastojanja vlade da privredu učini samoodrživijom na temeljima domaće potrošnje, odnosno da bi se smanjila zavisnost od izvoza i ulaganja.

Esvar Prasad, profesor ekonomije na univerzitetu Kornel, ističe da će usporavanje kineskog privrednog rasta imati negativan uticaj na globalnom nivou jer je Kina primarni pokretač globalnog ekonomskog rasta.

S druge strane, Džej Brajson, ekonomista kompanije Vels Fargo Sekjuritiz, smatra da će kineska privreda i dalje imati rast, samo sporiji.

„Kina se ne urušava. Svi očekuju dvocifreni rast, a Kina će sada rasti stopom od samo 6-7 odsto“, kaže Brajson.

„Govorimo o sporijem globalnom rastu, a ne o ponavljanju 2009.“, dodao je u svom osvrtu na globalnu finansijsku krizu.

Uticaj usporavanja će varirati, u zavisnosti od izloženosti neke zemlje Kini. U Sjedinjenim Državama, tvrdi Brajson, većina ljudi uopšte neće osetiti bilo kakve efekte; američki izvoz u Kinu iznosi oko 100 milijardi dolara godišnje, što je manje od jedan odsto bruto domaćeg proizvoda SAD, koji iznosi oko 17 biliona dolara.

Pročitajte i ovo...