Home VestiEkonomija Najniži tempo rasta kineske ekonomije u poslednje 24 godine

Najniži tempo rasta kineske ekonomije u poslednje 24 godine

by bifadmin

Ove godine će rast kineske ekonomije biti 7%, što je najniži tempo rasta u poslednje 24 godine. Ovo se moglo čuti juče iz tradicionalnog izveštaja o radu kineskog premijera Li Kećijanga koji se ove godine fokusirao na dve teme: na ekonomiju i ekologiju.

Naime, u izveštaju koji se prostire na 38 stranica čak 30 strana zauzela je kineska ekonomija. Premijer je pokušao da ubedi publiku istog da je pad ekonomije “sasvim prirodan” i da će takva situacija biti u narednih nekoliko godina koristeći kovanice poput “nova normala” isl. Rast kineske ekonomije je inače prošle godine bio 7,5%, što je smartano ozbiljnim usporavanjem, dok je ove godine za 0,5% manji.

Da podsetimo, posle više godina dvocifrenog rasta kineski lideri sada zagovaraju sporiji tempo istog. Druga najjača svetska ekonomija sada pokušava da napravi zaokret od izvozno orijentisane ka ekonomiji podstaknutoj domaćom potrošnjom. Njen premijer kaže da su ove “reforme” razlog slabljenja kineske ekonomije ali da će se situacija posle sprovođenja istih znatno poboljšati. On je obećao da će se Kina ove godine potruditi da stvori više od 10 miliona novih, urbanih, radnih mesta i da održi stopu nezaposlenosti na 4,5%.
Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...