Home VestiEkonomija Napad na Jemen neće bitnije uticati na cenu nafte

Napad na Jemen neće bitnije uticati na cenu nafte

by bifadmin

Iznenadni napad vojnih snaga Saudijske Arabije na položaje u Jemenu doveo je do jučerašnjeg porasta cene sirove nafte za 6% na svetskim berzama, iako za sada nema prekida u snabdevanju naftovodima koji protiču kroz ovu zemlju.

Jemen nije veliki proizvođač nafte, poput komšijske Saudijske Arabije ili Irana, ali na njegovoj teritoriji nalazi se značajan naftovod, na samom rogu Arabijskog poluostrva kod strateške luke Bab el-Mandab. Kroz Bab el-Mandab ponekad na dnevnom nivou prođe oko 3,4 miliona barela nafte.

„Ukoliko bi taj transfer bio na bilo koji načuin ugrožen, to bi se odrazilo na svetsku cenu nafte, ali zasad ne psotoji takva pretnja“, izjavio je za CNBC Viktor Šum, energetski analitičar iz IHS Energy Insight.

Saudisjka Arabija je juče zajedno sa svojim saveznicima iz Persijskog zaliva iz vazduha napala položaje vojnih snaga lokalnih Huta koji su naklonjeni Iranu, a koji su zauzeli južni grad Aden.

Konflikt preti da poprimi veće razmere: al-Arabija TV izveštava o spremnih 150.000 vojnika i 100 aviona Saudijske Arabije, dok su u prvoj akciji bombardovanja, kako se kaže, učestvovale i vazdušne jedinice iz Egipta, Maroka, Jordana, Sudana, Kuvajta, UAE, Katara i Bahreina.

Pročitajte i ovo...