Home VestiEkonomija Nemačka privreda se oporavlja, ove godine će rasti za 2,2%

Nemačka privreda se oporavlja, ove godine će rasti za 2,2%

by bifadmin

Nemački institut za ekonomska istraživanja (DIW Berlin) prognozira da će najjača evropska privreda u ovoj godini porasti za 2,2%, a u 2016. za 1,9%. Rast investicija će biti spor, ali će podršku ekonomskom rastu dati privatna potrošnja i pozitivna kretanja na tržištu rada.

U 2015. godini očekuje se otvaranje 300.000 novih radnih mesta i pad stope nezaposlenosti na 6,4%. U narednoj godini, još 200.000 novih radnih mesta bi moglo da spusti stopu nezaposlenosti na 6,1%. Očekuje se i rast zarada, što bi sve zajedno moglo dodatno pospešiti potrošnju. Nemačkoj će u oporavku dosta pomoći i niže cene energije i slab evro.

No, uprkos optimističnim predviđanjima za bližu budućnost DIW ne zaboravlja ni da pomene rizike: nestabilno finansijsko tržište u evrozoni i moguće intenziviranje konflikta u Ukrajini. Takođe, stručnjaci smatraju da bi povećanje američke referentne kamatne stope moglo dovesti do odliva kapitala iz razvijenih zemalja.

Institut za naredne dve godine prognozira i rast svetske ekonomije od 4% godišnje. U pojedinim razvijenim zemljama poput SAD i Ujedinjenog kraljevstva rast će biti robustan, dok bi na tržištima u razvoju kao što su Kina i Brazil mogao da izgubi zamah. U evrozoni će ostati nizak – ove godine će iznositi 1,3% a naredne 1,5%.

Pročitajte i ovo...