Home VestiEkonomija Nemačkoj će ubuduće biti potrebno pola miliona imigranata godišnje?

Nemačkoj će ubuduće biti potrebno pola miliona imigranata godišnje?

by bifadmin

Nemačka će morati da uvozi radnu snagu, i to pola miliona imigranata godišnje sve to 2050. godine, pokazuje najnovija studija Bertelsman instituta. U njoj piše i da će u narednih 15 godina, zbog starenja “bejbi bum generacije”, polovina kvalifikovanih radnika otići u penziju.

Kako se južne evropske zemlje budu oporavljale od ekonomske krize, tako će biti sve manji priliv imigranata u Nemačku, pa će ova zemlja radnu snagu morati da potraži na nekom drugom mestu.

Njene vlasti trebalo bi već sada da pokušaju Nemačku da učine dostupnijom stanovnicima iz zemalja koje nisu u EU, jer će se bez priliva imigranata u ovoj zemlji u narednih 35 godina smanjiti broj radno sposobnog stanovništva za 36%. Čak ni povećanje starosne granice za odlazak u penziju i rast zapošljavanja žena ne bi značajno umanjile posledice ovog negativnog demografskog trenda.

No, iako je jedno od glavnih pitanja sada kako Nemačku učiniti što atraktivnijom za imigrante, postavlja se pitanje i koji stranci su potrebni ovoj zemlji. U 2013. godini u Nemačku je došlo 140.000 stanovnika koji nemaju državljanstvo EU, od čega najveći broj studenata, izbeglica sa ratnih područja kao i porodica onih koji već rade u ovoj zemlji. Od tog broja je dakle samo 25.000 ljudi došlo da radi.

Zato stručnjaci upozoravaju da je Nemačkoj potreban bolji imigracioni sistem koji bi ohrabrio radne migrante da dolaze u ovu zemlju. Osim reforme pojedinih zakona i fleksibilizovanja procesa dobijanja državljanstva, imigrante bi mogla privući i mogućnost učenja jezika, lakša i potpunija integracija na tržištu rada, zdravstveno i socijalno osiguranje i zaštita od diskriminacije.

Osim toga, postoje još neki uslovi koje ne treba zaboraviti u trci za privlačenjem radne snage. Naime, s obzirom da Nemačka privlači imigrante iz zemalja trećeg sveta, ona ima određenu odgovornost prema ovim zemljama. Istraživanja Bertelsman instituta pokazuju da 43% Nemaca smatra da njihova vlast treba da daje vize radnim migrantima samo ako njihov dolazak u Evropu neće štetiti razvoju njihovih matičnih država.
Izvor: thelocal.de

Pročitajte i ovo...