Home VestiEkonomija “Novi put svile”: Vratio se teretni voz iz Španije u Kinu

“Novi put svile”: Vratio se teretni voz iz Španije u Kinu

by bifadmin

Proteklog vikenda u Kinu se vratio voz sa najduže rute na svetu – prešao je put iz Yiwua (grada na istoku Kine) do Madrida, napravivši 12.988 kilometara samo u jednom smeru. Na 21-dnevnom putovanju voz je prošao kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Belorusiju, Poljsku, Nemačku i Francusku donevši u Madrid božićne ukrase i bižuteriju, a vrativši se sa šunkom, maslinovim uljem i crnim vinom.

Ovaj voz označio je novu etapu u evroazijskim odnosima, i spojio brojne male trgovce sa velikim tržištima duž cele trase kojom prolazi. On je “prva cigla u zdanju kineskog privrednog Novog puta svile, projekta smišljenog za novo stoleće koji će nesumnjivo postati najveća trgovačka priča u svetu”. Samo što se ova ruta u narodu zove “Novi put plastike”. Za sada je u planu da voz od Kine do Španije saobraća 2 puta mesečno, što će ubrzati međunarodnu trgovinu jer brodu za ovu rutu treba šest nedelja.

Ovaj način dopremanja robe je osim što je brži od pomorskog saobraćaja, jeftiniji od avionskog i smanjuje emisiju ugljen dioskida za 62% u odnosu na drumski.

 

Izvor: Gardijan

Pročitajte i ovo...