Home VestiEkonomija Saxo Bank upozorava investitore da u cenu uračunaju ograničenja modela „planske ekonomije”

Saxo Bank upozorava investitore da u cenu uračunaju ograničenja modela „planske ekonomije”

by bifadmin

Saxo Bank, specijalista za investicije i internet trgovanje, objavila je prognozu za drugi kvartal 2015. u vidu upozorenja investitorima o kraju trenutnog ciklusa „produži i pretvaraj se“ jer je deo modela planske ekonomije iz poslednjih osam godina došao u fazu raspada.

Prognoza o globalnoj ekonomiji za drugi kvartal glavnog ekonomiste Sakso Banke Stina Jakobsena (Steen Jakobsen) je tmurna. On veruje da se trenutni ciklus produžavanja i pretvaranja bliži kraju. Veoma dugo su kreatori politike i centralne banke kupovali vreme naduvavajući tržišta sa kamatama od nula posto i kvantitativnim popuštanjem, terajući investitore na velike rizike zbog nedostatka alternativa i dozvoljavajući kompanijama podizanje cena deonica sa velikim otkupom, često sa jeftino pozajmljenim sredstvima. Od drugog kvartala, očekuje se povećan rizik promena cena tržišnih materijala i period nultog ili čak negativnog dohotka.

Predviđajući raskid sa prošlošću, glavni ekonomista Sakso Banke Stin Jakobsen je izjavio: „Globalno tržište je bliže Sovjetskom Savezu iz 1989. godine po njegovoj političkoj i ekonomskoj strukturi nego tržištu na kome se slobodno trguje. Nesposobnost prebacivanja svog štampanog novca u realnu ekonomiju ostaje centralno pitanje i rešenje ekonomske dileme. Potez Evropske centralne banke (ECB) o negativnim stopama u 2014. bi mogao da postane katalizator za promenu, posebno nakon što se sa 35% ukupnog duga Evropske unije sada trguje sa negativnom zaradom.

„Ako ste kompanija, teško je održavati rast obima prodaje kada vaši potrošači ne učestvuju u oporavku. Zaključak bi trebalo da bude da ekonomski sistem koji ne opredeljuje kapital po najvišim troškovima kapitala i koji nastavlja da podržava jedan nasuprot 99 procenata i sada dolazi do tačke u kojoj se zatvara pun krug i u kojoj se očekuje da zarada od svega bude opet nula“.

Nasupot ovim okolnostima, banka objavljuje svoju tržišnu prognozu i ključne ideje za trgovanje u sledećem kvartalu.

Robe

„Krah cene nafte u poslednjih šest meseci zaprepastio je svetsku ekonomiju sa posledicama pada glavnih repera od približno 50% i koji se još uvek dešavaju“, rekao je šef sektora Strategija roba u Sakso Banci Ole Hansen. Ovakvo okruženje je ostavilo tržište otvorenim za situacije u drugom kvratalu u kojima bi moglo doći do odlaganja plaćanja, očekivanja zasnovanih na pretpostavci da će cene rasti u budućnosti, posebno na tržištu SAD. Fokus u drugom kvartalu će biti na uspostavljanju pravilnog balansa između ponude i potražnje „crnog zlata“.

Sakso Banka očekuje da će cena zlata nastaviti da zavisi od američkog dolara, smera prihoda američkih obveznica i trenutka prvog skoka američke valute bez očekivanja većeg pozitivnog uticaja.

Makroekonomija

Vetar u leđa koji donosi niska cena energenata, slabiji evro i generalno manje slaba ekonomija rezultiraju smislenom revizijom rasta evro zone na 1,5% u 2015. „U SAD prognoziram rast od oko 3%, dok ostajem pri prognozi ispod opšteg konsenzusa kada je Kina u pitanju sa 6,7%“, rekao je šef sektora Makro strategije u Sakso Banci Meds Kefed (Mads Koefoed).

„Mnogo je rizičnih dešavanja u drugom kvartalu, koja čekaju da uzburkaju tržišta. Grci bi mogli da se nađu leđima uza zid opet u junu, a u SAD Federalni komitet za Otvoreno tržište (FOMC), komitet Federalnih rezervi, priprema po prvi put od 2004. porast referentne kamatne stope i to najverovatnije u junu i septembru“, dodao je Kefed.

Devizno tržište

Šef sektora Strategija na deviznom tržištu u Sakso Banci, Džon Hardi (John Hardy) je u potrazi za potencijalnim preokretom u drugom kvartalu među valutama i njihovim ekstremima snažnom NZD (novozelandski dolar) i slabom SEK (švedska kruna). Drugo, skok američkog dolara će se izgleda nastaviti i u drugom kvartalu, iako će se tempo značajno usporiti nakon neverovatnog napretka prethodnih šest meseci. Prognoza za JPY (japanski jen) je pod velikim znakom pitanja, jer je odnos USD-JPY tehnički ostao pun neizvesnosti krajem prvog kvartala, koji je kraj finansijske godine u Japanu. GBP (britanska funta) bi mogla da ostane pod pritiskom kako se približavaju izbori u maju.

Akcije

Šef sektora Strategija sa akcijama Piter Garnri (Peter Garnry) očekuje ponovni priliv kapitala u Evropu, nakon poboljšanih ekonomskih prognoza, sa akcijama podešenim za njihov najbolji start još od 1995. i sada su već porasle 14 odsto od početka godine. Još jedan resurs koji je imao veliku korist od trenutnih kretanja na polju monetarne politike i poboljšanja makro uslova na polju nekretnina, koje su porasle za 20 procenata ove godine.

Vetar u leđa je reč koja će obeležiti tržište nekretnina u drugom kvartalu i tokom 2015. godine bi mogla da bude već viđeno na tržištu nekretnina u SAD kada je 2013. poraslo za 32 odsto. To znači da bi tržište nekretnina u Evropi moglo da povrati dodatnih 15 odsto nakon impresivnog starta godine.

Pročitajte i ovo...