Home VestiBiznis & Finansije Sberbanka smanjuje finansiranje svojih banaka ćerki u Evropi

Sberbanka smanjuje finansiranje svojih banaka ćerki u Evropi

by bifadmin

Sberbanka, jedna od najvećih ruskih banaka, ove godine planira smanjenje finansiranja svojih kćeri u Evropi, govori se u jednom od projekata antikriznog plana državne banke – pišu ruske poslovne novine Vedomosti.

Do 1. jula 2015. trebalo bi da se odrede ćerke-banke za prodaju, a do sredine aprila predlozi za rezanje troškova tih banaka, uključujući i osoblje i nekretnine, stoji u projektu.

To zapravo znači da će državna banka smanjiti finansiranje evropskih “ćerki“ i čekati da one vrate sredstva, koja su im data na raspologanje prethodnih godina.

Sberbank Europe AG upravlja ćerkama-bankama u Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Nemačkoj i u Ukrajini.

Predstavnik Sberbanke je kao odgovor na pitanje Vedemosti izjavio samo da banka usavršava poslovni model u Evropi, kako bi stvorili stabilnu, rentabilnu i finansijski nezavisnu bankarsku grupu. Odbio je da komentariše koliko je novca i za koji rok dobio Sberbank Europe. VTB privlači kroz depozite 2 mlrd EUR.

Evropske ćerke banke VTB počele su da privlače maloprodajne depozite u Evropi od 2011. Nakon što su predložile Evropljanima stope više nego što su kod konkurenata, “ćerke“ VTB-a su u prvih nekoliko godina privukle preko internetskih banaka od evropskih ulagača više od 2 mlrd EUR.

Prema ocenama rejting agencije Fitch, Sberbank je morala da finansira Sberbank Europe s 1,4 mlrd EUR prema stanju za III. kvartal 2013. Ta se brojka otad gotovo nije menjala, ukazuje jedan od partnera banke.

Čovek, koji je blizak upravi Sberbanke, potvrdio je planove: ove godine banke moraju samostalno da se osiguraju likvidnost, uključujući na račun privlačenja maloprodajnih depozita. Prema njegovim rečima, banke su već same naučile privlačiti novac, količina depozita osobnih lica u kćer-bankama Evrope zajedno iznosi sad oko 250 milijardi rubalja (3, 6 mlrd EUR prema kursu za 4. april), prenosi portal seebiz.

Pročitajte i ovo...