Home VestiEkonomija Sertić: Neće biti produžen rok za privatizaciju

Sertić: Neće biti produžen rok za privatizaciju

by bifadmin

Rok za privatizaciju više od 500 preduzeća u Srbiji neće biti produžen, kazao je danas ministar privrede Srbije Željko Sertić, iako je direkektor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara upozorio da u predviđenom zakonskom roku neće moći da se završe sve privatizacije preduzeća u restrukturiranju, kao i društvenog kapitala.

„Razmatramo različite modele za određen broj kompanija kojima 31. maja iztiče zaštita od poverilaca. Tražimo način da se rok poštuje, ali na način da 1. juna ne dodje do kolapsa“, kazao je Sertić novinarima nakon otvaranja Poslovnog foruma Srbije i Češke u Privrednoj komori Srbije.

Šubara smatra da će doći do finansijskog kolapsa koji bi se merio milijardama dinara, ukoliko ne bude produžen rok za privatizcaiju, koji je oročen na kraj 2015. godine. Po njegovim rečima, nijedno preduzeće nije privatizovano u roku predvidjenom novim Zakonom o privatizacijii, jer se od avgusta prošle do januara ove godine ništa po tom pitanju nije radilo. On je kazao da, od kada je pre dva meseca došao na čelo Agencije za privatizaciju, za taj postupak su pripremljena četiri pilot projekata privatizacije, i to „FAP-a“ iz Priboja, „Krušik plastike“, preduzeća „Aleksa Šantić“ i „C marketa“.

Kako je objasnio, ne radi se samo o privatizaciji preostalih 512 preduzeća, kako se često može čuti u javnosti, već o njih 546, plus oko 200 njihovih zavisnih privrednih društava. Od prijavljenih 1.700 zainteresovanih kompanija za privatizaciju tih preduzeća, njih oko 100 ili manje od 15 odsto je ozbiljnih i realnih ponuda. Kao primer neozbiljnosti ponuda Šubara je naveo jednog studenta iz Kovina koji se javio da je zainteresovan za strateško partnerstvo za 130 preduzeća.

Okončanje privatizacije do kraja ove godine jedna je od obaveza Vlade Srbije i po osnovu aranžmana sa MMF, koji je odobren 23. januara ove godine, na period od tri godine.

Pročitajte i ovo...