Home VestiPolitika i društvo Srbija dobila onlajn lekare

Srbija dobila onlajn lekare

by bifadmin

Pacijentima iz Srbije i dijaspore odnedavno je omogućeno da savet lekara opšte prakse, pedijatra, urologa, psihologa, kao i dermatologa dobiju putem interneta odnosno na sajtu lekarinfo.com, gde u zakazanim terminima mogu obaviti onlajn razgovor sa njima i zatražiti savet, ali i otvoriti elektronski zdravstveni karton.

Dr Vladimir Živković iz Udruženja „Lekar info“ kaže da je cilj usluge da se građanima pomogne da dođu do kvalitetnih saveta od stručnih ljudi, ali i da se omogući mladim lekarima da se afirmišu i dođu do posla. Ceo sajt je, prema njegovim rečima, besplatan i mesečno ima oko milion pregleda, a korisnici registracijom u okviru servisa ordinacija.lekarinfo.com mogu otvoriti karton u kom mogu da postavljaju svoje analize krvi, biohemijsku laboratoriju, nalaze koje dobijaju od svojih lekara.

“To pacijentima uvek može da bude dostupno, na tabletima, telefonima i desktop i laptop računarima, što je za njih veoma korisno”, kaže Živković.

Osim toga, korisnici mogu da zakažu termin i da se konsultuju sa lekarom specijalistom, rekao je Živković ističući da taj način komunikacije ne zamenjuje osnovni vid lečenja niti odnos pacijent – lekar, već omogućava neko drugo mišljenje i prave informacije od stručnih ljudi.

“Ljudima iz dijaspore bi to moglo da olakša pristup stručnim savetima jer možda tamo gde žive nemaju dobru komunikaciju sa lekarima ili još ne znaju jezik”, smatra Živković. Kako kaže, sam servis radi već tri godine, i do sada je postojala mogućnost razgovora sa lekarima, međutim dešavalo se da u trenutku kada su lekari dostupni, na sajtu nema korisnika, tako da se sada ti razgovori mogu unapred zakazati. Razgovori sa lekarima se obavljaju preko Skajpa.

 

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...