Home VestiIT i nauka Sva tri mobilna operatora spremna za pružanje usluga 4G

Sva tri mobilna operatora spremna za pružanje usluga 4G

by bifadmin

Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) saopštila je danas da će sva tri mobilna operatora u Srbiji, Telekom Srbija, Vip mobajl i Telenor biti u mogućnosti da počnu s pružanjem usluga četvrte generacije (4G) mobilne telefonije pre maja ove godine kako je prvobitno bilo planirano.

RATEL je svim mobilnim operatorima izdao dozvole za radio-stanice u radiofrekvencijskom opsegu 1710-1785/1805-1880 MHz za teritoriju Srbije.

Kako se navodi u saopštenju RATEL, dozvole radio-stanicama su izdate pošto su ispunjene obaveze prema budžetu Srbije.

Šta je 4G?

Poslednja generacija mobilne mreže – 3G – pojavila se u SAD 2003. godine, a nova generacija sa sobom donosi nove bazne tehnologije, veći kapacitet mreže za veći protok podataka korisnika i potencijal za bolji kvalitet glasovnih razgovora.

4G je oznaka za četvrtu generaciju ćelijskih bežičnih standarda. Zahtevi u pogledu brzine kod 4G servisa postavljaju se na oko 100 Mbit/s za komunikaciju u stanju visoke mobilnosti (na primer iz voza ili automobila) i 1 Gbit/s za stanja niske mobilnosti (na primer u toku šetnje ili mirovanja).

No, brži internet sa 4G mrežom možete imati samo ako posedujete telefon koji je u stanju da iskoristi njen maksimalni potencijal, tačnije, neki od novijih modela. Sa takvim telefonom korišćenje 4G mreže na pametnom telefonu bi trebalo da bude identično iskustvu koje imate kada koristite brzi internet na kompjuteru kod kuće. Spisak telefona koji imaju 4G možete videti ovde.

Pročitajte i ovo...