Home Slajder Zeleno svetlo

Zeleno svetlo

by bifadmin

Holandija je zemlja u kojoj svetla ne nedostaje. Osvetljene biciklističke staze su norma, veliki delovi autoputeva su takođe osvetljeni a da ne govorimo o zgradama, ulicama, dvorištima i o mračnim alejama – koje su sve osim mračne.

Ipak, poslednjih godina su poznata narandžasta svetla javne rasvete počele malo po malo da se zamenjuju LED lampama sa tipičnim prodornim belim svetlom.

Naravno, u državi u kojoj je sedište Philipsa – najvećeg svetskog proizvođača rasvete – ovo nije čudno. Nova tehnologija se prvo isproba bliže kući pre nego što se kontejneri LED lampi počnu slati na druge kontinente. Ovo je trend koji ja pratim i koji mi se dopada.

I zato me je posebno začudilo kada sam se vraćao iz posete mom drugu Luisu (koji je vlasnik kampinga u prekrasnoj šumi – nekih 20-tak kilometara od mene) i naišao na ulične lampe koje daju ZELENO svetlo!

Holandija je zemlja u kojoj se nove ideje svakodnevno lansiraju pa nije ni čudno što mi je vest o ovome promakla. Zaustavio sam se i detaljno pogledao jednu od tih lampi. Očigledno je postavljena nedavno, moderno je dizajnirana sa zelenim LED svetlom i naravno: „Made by Philips“.

Čim sam došao kući potražio sam na internetu i naravno naišao sam na vest: „Zelena boja javne rasvete je bolja za prirodu”. Ideja je naime da pošto LED lampe mogu veoma lako da proizvedu svetlo bilo koje boje, belo možda nije najbolja ideja.

Nekoliko instituta je istražilo koja je boja svetla dobra za ljude i za noćne životinje. Slepim miševima smeta plavo i UV svetlo a nekim noćnim pticama smeta crveno svetlo. Zeleno svetlo se pojavilo kao najbolja ideja i moja provincija je počela da instalira zelene javne lampe na putevima koji idu kroz šume. Dobra ideja!

Nekoliko sedmica kasnije čitao sam lokalni blog i tamo naišao na vest: „Zelena boja javne rasvete smeta noćnim leptirima“. Naravno, neki institut se počeo baviti istraživanjem koja boja smeta kojim noćnim životinjama i naišli su na noćne leptire kojima navodno zelena boja jako smeta. I sad se postavlja pitanje da li je investicija u sve te noćne zelene LED lampe bila dobra ideja. Naravno zelene LED lampe štede struju (još više nego bele) pa je to veoma dobar argument da one ipak ostanu.

U gradu Ajndhovenu je opština probala koncept gdje građani sami mogu da regulišu koliko je jaka ulična rasveta u njihovoj ulici. Putem specijalne aplikacije na njihovom mobilnom telefonu svako od ljudi koji žive u datoj ulici može dati svoje mišljenje kolika treba da bude jačina javne rasvete. Gradski sistem onda sakuplja sve te glasove i podešava jačinu svetla u toj ulici. Rezultati štednje struje baš i nisu jasni osim da se ljudima dopalo da imaju bar nekog uticaja.

U holandskom gradu Osu su odlučili da naprave dio regionalnog puta N329 sa specijalnim (zelenim) linijama koje svetle u mraku. Napravljene od boje koja je luminiscentna i koja se „puni“ preko dana a onda sjaji noću. To eliminiše osvetljenje a daje lepi, skoro umetnički doživljaj. Naravno, što se uštedi na struji to se plati konzorcijumu koji je ovo osmislio.

 


Opština u kojoj živim baš i nema previše novca i njeni zvaničnici su se odlučili za starinski metod: nakon 2 sata ujutro jednostavno ugase svetla na svim putevima i biciklističkim stazama koje idu kroz šume i izvan sela. Nema mobilnih aplikacija, high-tech farbe i skupih Philips-ovih drangulija. Jednostavan tajmer i problem je rešen. Kao rezultat moja opština neće imati posjete delegacija iz Kine ali je ušteda na računu za struju velika a ne košta skoro ništa. Čak i u ovoj zemlji visoke tehnologije su prosta rešenja nekad dobrodošla.

 

 

Saša Svitlica, vlasnik i direktor holandske konsultantske firme GreenMonkerys

Pročitajte i ovo...