Home Posle 5 Beogradski festival igre: Nagrada Jiržiju Kilijanu

Beogradski festival igre: Nagrada Jiržiju Kilijanu

by bifadmin

Rekordnu posećenost od svog osnivanja, zabeležio je ovogodišnji, dvanaesti po redu Beogradski festival igre. Više od 20.000 ljudi pratilo je glavne i paralelne programe. Ukupno 20 celovečernjih predstava, izvedeno je pred prepunim gledalištima u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Pančevu. Na festivalu je učestvovalo 13 kompanija iz 11 zemalja, a slavni koreografi i produkcije koje su već zabeležile uspeh u svetskim metropolama, smenjivali su se sa manje poznatim i mladim plesnim stvaraocima, kao i novim postavkama.

U susret festivalu, organizovana je drugu godinu zaredom revija dokumentarnih i umetničkih filmova Dani igre u Kinoteci, u saradnji sa ovom institucijom. Izložbe fotografije u Beogradu i Novom Sadu, predstavile su ovogodišnjeg laureata nagrade Vip poziva, prvaka Nacionalnog baleta Kanade Aleksandra Antonijevića. Programi za mlade igrače i učenike baletskih škola – Vip talenti, omogućili su besplatne časove i radionice, kao i dragocene kontakte sa inostranim pedagozima, koreografima i direktorima kompanija.

Festivalski program je pružio uvid u vrhunske domete svetske savremene scene, i okupio ne samo domaću već i brojnu inostranu publiku. Mnoge predstave su nedeljama unapred bile rasprodate, što dokazuje da postoji potencijal da se u budućnosti svetske kompanije zadrže duže u Srbiji. Ukupno 115 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva je najavilo i pratilo događaj, a među njima i ugledne svetske agencije BBC i ANSA, kao i poznati časopisi za umetničku igru Danza e Danza iz Milana i Dance Magazine iz Njujorka. Svojim programom, ova manifestacija potvrđuje da vrhunska umetnost može značajno doprineti razvoju turizma, ali i pozicioniranju Srbije u svetu.

Beogradski festival igre je ove godine po prvi put održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Uspešna saradnja ostvarena je sa Delegaciom EU u Srbiji, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine, gradovima Beograd, Novi Sad, Vršac i Pančevo, kompanijom Vip mobile kao generalnim pokroviteljom, Societe Generale bankom, Fondacijom Hemofarm, kompanijama DDOR Novi Sad, Nivea, Lasta, Bambi, Doncafe, Roche, Nestle Adriatic, i drugim.

Posebna nagrada najavljena na samom početku ovogodišnjeg festivala, koja nosi ime Jovana Ćirilova, izazvala je oštre i korisne polemike, kakve su odredile dalju odgovornost pažljivog odabira laureata. Imajući u vidu kvalitet programa, odluka se gotovo sama nametnula, iako postoji prostor da se u godinama koje dolaze ostvari šira diskusija o mogućim dobitnicima, i svim onim posebnim trenucima koji pomeraju granice i donose nešto neočekivano i novo na pozorišnu scenu.

Nagrada 12. Beogradskog festivala igre Jovan Ćirilov – tragač za novim, po odluci stručnog žirija u sastavu Marija Janković, baletski pedagog i kritičar, Nebojša Bradić, pozorišni reditelj i Đisberto Morseli, direktor Ravena Festivala iz Italije, dodeljuje se koreografu Jiržiju Kilijanu. Ovaj neumorni istraživač je u Centru Sava ponudio dve nezaboravne, nesvakidašnje večeri, na kojima su publika i pozorišni znalci uživali u dve postavke van klišea i konvencija, gledali i slušali njegovu jedinstvenu, filosofsku interpretaciju igre.

Kako ova nagrada treba da afirmiše umetničko stvaralaštvo i gradi dragoceno kulturno nasleđe za sve zainteresovane pojedince, grupe i institucije koji svojom kreativnošću, visokom disciplinom i posebnošću pomeraju okvire savremenog umetničkog izraza – jednoglasna je bila i odluka, jer je Jirži Kilijan umetnik koji ovo priznanje zaslužuje kao njegov prvi dobitnik, ali i rodonačelnik u potrazi za novim. Nagrada predstavlja rad vajarke Andreje Prokopijević koja se izložbom svojih skulptura predstavila tokom festivala.

Sledeći put ovu manifestaciju pratićemo od 1 do 15 aprila, 2016. godine.

Pročitajte i ovo...