Home VestiEkonomija B&F Reč nedelje: Racionalizacija

B&F Reč nedelje: Racionalizacija

by bifadmin

Krajem prošle godine bilo je mnogo reči o neophodnoj racionalizaciji broja radnih mesta u javnoj upravi. Resorna ministarka Kori Udovički naglasila je više puta da će racionalizacija biti obavljena do ovog leta. „Do kraja juna 2015. mora se smanjiti broj zaposlenih u državnoj upravi“, poručila je tada Udovički, gostujući na javnom servisu RTS.

„Racionalizacijom će državna i lokalna uprava postati manje brojna a mnogo kvalitetnija“, izjavila je krajem januara Udovički, uz napomenu da će planirano „preuređenje“ broja zaposlenih trajati oko tri godine.

Racionalizacija (radna mesta) 1

Prema dogovoru sa MMF, plan je da se broj zaposlenih smanji za pet odsto. Kako je još ranije precizirala ministarka, Vlada se nada da će taj zahtev u najvećoj meri „rešiti prirodnim odlivom, odnosno odlaskom ljudi u penziju, ali da postoji i bojazan da će morati da bude otpušteno 25.000 ljudi“.

Direktori različitih organa javne uprave dobili su početkom godine tabelu/upitnik sa uputstvom za popunjavanje od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Naime, njihovim popunjavanjem direktori će doći do jasne slike koliko svojih zaposlenih moraju da „precrtaju“. Međutim, ostavljen je prostor i za zapošljavanje novih radnika, u kom slučaju se broj otpuštenih starozaposlenih mora proporcionalno povećati. To, naravno, ne garantuje da tokom racionalizacije neće moći da se desi neko novo partijsko zapošljavanje.

Racionalizacija (radna mesta) 2

Ipak, eto pozitivnog obrta: poslednjih nekoliko dana čuli smo da je u državnom budžetu ostvaren pomalo neočekivani višak. Vladi Srbije je ostalo još mesec dana do prve revizije sporazuma sa MMF, a ministarka Udovički danas je izjavila da „postoji nada da neće morati da dođe do otpuštanja viška zaposlenih“, odnosno da „višak para znači i manjak otpuštanja“.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...