Home VestiEkonomija Direktor sebi smanjio platu za 93% da bi je povećao zaposlenima

Direktor sebi smanjio platu za 93% da bi je povećao zaposlenima

by bifadmin

Den Prajs, osnivač i direktor američke kompanije „Gravity payments“ mesecima je razmišljao o narastajućoj nejednakosti u društvu. Jednog dana je otišao na šetnju sa prijateljicom i čuvši njene probleme nastale usled male zarade i rastućih cena nekretnina za iznajmljivanje, odlučio je da nekako pomogne svojim zaposlenima.

Da bi to uradio, umanjio je svoju zaradu za 93%, odnosno za 930.000 dolara na godišnjem nivou, a zaposlenima obećao povišice.

Mnimalna plata za 120 zaposlenih u ovoj kompaniji za kreditne kartice bila je 48.000 dolara godišnje a sada će biti 70.000, koliko će i sam Prajs zarađivati. Njegovih 70 zaposlenih u kancelarijama u Sijetlu će dobiti povišicu, od čega će njih 30 dobiti duplo veću platu. Međutim, Prajs opet nije loše prošao: 70.000 dolara godišnje je dobra cifra jer je za 20.000 dolara veća od prosečne godišnje zarade u SAD. Ovo smanjenje ne bi trebalo mnogo da utiče na standard direktora kompanije „Gravity payments“, jer on živi poprilično skromno, ali uticaće na njegovu motivaciju da unapredi poslovanje jer bi to stvorilo osnov da mu poraste plata.

Den Prajs se na ovo odlučio uvidevši apsurdnost previsokih zarada rukovodećih kadrova u odnosu na zarade ljudi koji proizvode. U SAD naime menadžeri i direktori zarađuju u proseku 350 puta više od “običnih” radnika.

“Danas je nejednakost najveća još od doba Velike recesije. Dugo sam razmišljao o tome i jednog dana sam doneo odluku da sam moram da preduzmem nešto po ovom pitanju”, rekao je on novinarima Huffington Posta.

Pročitajte i ovo...