Home VestiEkonomija Gaspromu preti kazna od 9 milijardi evra zbog kršenja antimonopolskih propisa

Gaspromu preti kazna od 9 milijardi evra zbog kršenja antimonopolskih propisa

by bifadmin

Evropska komisija je optužila ruski Gasprom za zloupotrebu dominanantnog tržišnog položaja u centralnoj i istočnoj Evropi, što bi moglo da predstavlja kršenje evropskih propisa o konkurenciji. Evropska komesarka za konkurenciju Margarete Vestager izjavila je da se razmatra mogućnost da je ruski gigant postavio veštačke prepreke svojim klijentima iz ovog regiona sprečavajući izvoz gasa.

„Zatvaranje nacionalnih tržišta gasa omogućilo je Gaspromu da određuje cene koje mi smatramo neravnopravnim“, dodala je ona.

Zato je poslovanje ove ruske kompanije u Bugarskoj, Češkoj, Estoniji Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj i Slovačkoj, trenutno pod lupom Evropske komisije. Ako bude potvrđeno mišjlenje Vestagerove Gasprom bi mogao biti kažnjen, u najgorem slučaju novčano i to sa 10 odsto svog prometa na svetskom nivou, što je više od devet milijardi evra.

Gasprom sada ima 12 nedelja da odgovori na primedbe Komisije. Zamerke EU grupisane su oko tri glavna pitanja – sprečavanje prekograničnog protoka gasa do drugih EU zemalja, naplaćivanje neopravdano visokih cena, i zahtev Gasproma da zadrži kontrolu nad cevovodima u zamenu za isporuku gasa.

Zvanični Kremlj je izrazio nadu u postizanje kompromisnog rešenja povodom ovih optužbi pri čemu je naglašena “nada u apsolutno nepristrasan stav prema kompaniji Gasprom”.

Nekima se može učiniti da je ova reakcija Evropske komisije politički motivisana zbog sukoba u Ukrajini, ali zapadni mediji podsećaju da je nedelju dana pre upozorenja Gasopromu Komisija istu zamerku o zloupotrebi dominantnog tržišnog položaja uputila američkom pretraživaču Guglu.

Pročitajte i ovo...