Home VestiEkonomija „Mid Europe Partners“ spremio 100 mil EUR za nove akvizicije i zapošljavanje

„Mid Europe Partners“ spremio 100 mil EUR za nove akvizicije i zapošljavanje

by bifadmin

Fond koji je nedavno za 575 mil EUR kupio „Danube Fooods Group“, u okviru koje su poslovale „Bambi“, „Imlek“ i „Knjaz Miloš“ i dve mlekare u Makedoniji i Republici Srpskoj, ubuduće će poslove tih firmi voditi u okviru holding kompanije pod novim imenom „Moji brendovi“. U transakciji su, pored „Mid Europe Partners“, učestvovali Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i vodeće evropske banke – UnicCredit, Raiffeisen, ING, BNP i Siti, kao i domaći partner Andrej Jovanović, koji će biti generalni direktor kompanije „Moji brendovi“.

Novo rukovodstvo najavilo je ambiciozne planove za „Imlek“, „Bambi“ i „Knjaz Miloš“, od kojih očekuju da će u narednom periodu postati regionalni lider u svojoj oblasti, a to će se postići, kako su rekli, novim ulaganjem od 100 miliona evra u narednih tri do pet godina, širenjem, unapređivanjem brendova, inovacijama, što će dovesti i do novih zapošljavanja.

„Planiramo da konsolidujemo tržište, ukrupnimo poslovanje u svim segmentima i da postanemo siguran lider u regionu. Cilj nam je da ove firme postanu ozbiljne evropske kompanije“, izjavio je lokani partner i investitor u novu holding kompaniju, ujedno i generalni direktor Andrej Jovanović.

Predstavnik fonda „Mid Europe Partners“ Tjeri Bodon (Thierry Baudon) rekao je da je taj investicioni fond najveći u centralnoj i istočnoj Evropi i da je njegov plan da dugoročno posluje u Srbiji. „Ovde smo već 16 godina i imamo nameru da ostanemo i u narednih 16 godina. Veliki deo naših zaposlenih dolazi iz ovog dela regiona što garantuje dugoročno opredeljenje naše komapanije u ovoj i susednim zemljama. Prvi put smo ulagali u Srbiji 1983. tako da ne treba da dokazujem svoju ljubav prema Srbiji. Dovodimo ne samo ljude koji su voljni da rade već i radnu etiku koja je važna za Srbiju“, rekao je Bodon.

I drugi partner u „Mid Europe Partners“-a Robert Knor (Robert Knorr) podsetio je da je kompanija SBB bila u njihovom vlasništvu do prošle godine i da su ponosni na uspeh koji su sa njom ostvarili. „Sada smo se vratili u Srbiju, osećamo se kao kod kuće, mislimo da razumemo tržište, poznajemo igrače, sarađujemo sa uspešnim ljudima“, istakao je Knor i dodao da je želja tog investicionog fonda da „Imlek“, „Bambi“ i „Knjaz Miloš“ budu „još jače“ kompanije, da donesu robu i proizvode boljeg kvaliteta.

Knor je juče više puta naglasio, da „kapital nije problem“, te da novca za razvoj srpskih kompanija ima. „Imamo dodatan kapital i dostupne kredite za ekspanziju, unapređenje kompanija, nove mašine, inovacije. Hoćemo da unapredimo te kompanije i planiramo da u narednim godinama uložimo još 100 mil EUR“, rekao je Knor.

On je podsetio da je „Mid Europa Partners“ kupio „Danube Foods Group“ za 575 mil EUR , od čega je 150 miliona otišlo na vraćanje dugova lokalnim bankama od kojih, kako je kazao, nova holding kompanija sada može da uzme i nove kredite. Prema njegovim rečima, fond je voljan da otkupi akcije malih deoničara u ovim firmama, a za to je već prilikom inicijalne kupovine DFG izdvojeno oko 100 mil EUR.

Direktor EBRD za Srbiju Mateo Patrone podsetio je da je EBRD jedan od najvećih investitora u Srbiji, i da je od 1981. na tom tržištu investirano 3,8 mlrd EUR. „Sa „Mid Europe“ smo investirali, jer se to savršeno uklapa sa našom strategijom u ovoj zemlji. Jedan od tri stuba naše strategije je podizanje konurentnosti privatnih firmi sa fokusom na poljoprivredu, i mislim da će ova investicija pomoći da se privuče dodatni kapital u zemlju“, rekao je Patrone.

Novi generalni direktor „Bambija“ Bojan Radun, ovim povodom izjavio je da je cilj te firme da postane regionalni lider kada je reč o konditorskim proizvodima. „Planiramo akvizicije u regionu, a to smo zamislili kao konsolidaciju u regionu. Na tome radimo i to će biti fokus u narednom periodu“, rekao je Radun za „eKapiju“.

Generalni direktor „Imleka“ Ilija Šetka je rekao da je situacija sa otkupom sirovog mleka u Srbiji dosta teška i da je neophodno da se nađe rešenje za taj problem kako se ne bi narušila proizvodnja i ugrozili proizvođači sirovog mleka. „Mesecima imamo svakodnevne viškove mleka jer je prodaja manja nego otkup. Pokušavamo da i dalje ne smanjujemo otkup kako ne bi ugrozili tu važnu granu poljoprivrede i proizvođače sirovog mleka“, rekao je Šetka.

Kako je dodao, usled problema sa sankcijama Rusiji došlo je do pojave niske cene mleka iz EU i „Imlek“ je postao nekonkurentan kako na izvoznim tržištima tako i u Srbiji, jer su čene iz EU postale preniske. Podsetio je i da se višak sirovog mleka pretvara u industrijske proizvode -maslac u bloku, kao i mleko u prahu.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...