Home VestiIT i nauka Sajber pretnje traže sajber znanje

Sajber pretnje traže sajber znanje

by bifadmin

Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i Udruženje studenata informatike FONIS organizovali su predavanje „Sajber bezbednost – za svakoga i svuda“, 31. marta, na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Oko 150 studenata i ostalih zainteresovanih imalo je prilike da se čuje šta je sve potrebno da bismo bili bezbedni na Internetu i koje su to savremene onlajn pretnje.

„Najveći problem danas je to što su resursi da se napravi ozbiljna šteta nekom veb sajtu ili kompaniji veoma mali, a resursi potrebni za njihovu odbranu – ogromni.“, rekao je Boško Radivojević, direktor kompanije „Mainstream“. On je podsetio da je trenutno oko 10 milijardi uređaja povezanih na Internet, a da će ih do 2020. godine biti i preko 50 milijardi, što dodatno povećava rizik od sajber napada.

U Srbiji trenutno ima 2,85 miliona korisnika Interneta, od čega 1,16 miliona kupuje/prodaje preko ove globalne mreže, dok svega 1/3 internet korisnika iz Srbije svoj onlajn sadržaj čuva na serverima u našoj zemlji. O bezbednosti nacionalnih .RS i .СРБ internet domena, enkripciji i najnovijim trendovima u ovoj oblasti na predavanju je govorio Luka Gerzić iz kompanije „Gerzić & Associates“. On je istakao da „Nemam šta da krijem, nisam uradio ništa loše!“ – nije izgovor za neodgovorno ponašanje na Internetu. „Ljudi ne žele da nepoznata lica imaju uvid u njihove bankovne račune, elektronsku poštu ili prate njihovo kretanje, a sve se to, uz malo veštine i vremena, danas lako otkrije.“, rekao je Gerzić.

Jovan Šikanja, administrator za bezbednost kompanije „Limundo“, podsetio je da je bezbednost proces, a ne rezultat – citirajući Brusa Šnajera, poznatog američkog kriptografa. „Edukacija zaposlenih u jednoj kompaniji, o sigurnosti i rizicima kojima su izloženi u svojim svakodnevnim radnim aktivnostima, osnova je tog dugoročnog procesa“, zaključio je Šikanja.

Kao organizacija od ključnog značaja za stabilnost i razvoj DNS sistema u Srbiji, RNIDS je kroz celokupnu svoju delatnost posvećen očuvanju bezbednosti na domaćem internet prostoru. Serija predavanja na temu sajber bezbednosti na domaćim fakultetima će biti nastavljena i u narednom periodu, a RNIDS naročito vodi računa o edukaciji korisnika nacionalnih internet domena, kojima je posebno namenjen internet sajt na adresama domen.rs i домен.срб.

Pročitajte i ovo...