Home VestiPolitika i društvo Sijalice, šporeti i usisivači su najviše na udaru ekološke EU regulative

Sijalice, šporeti i usisivači su najviše na udaru ekološke EU regulative

by bifadmin

EU razmatra pooštravanje regulative o energetski efikasnim proizvodima. Zbog ovoga bi razni stariji uređaji, od televizora do tostera, mogli da postanu zabranjeni. Drugim rečima, većina velikih potrošača bi uskoro mogla da nestane iz evropskih prodavnica.

Prema novoj EU direktivi npr biće obustavljena proizvodnja energetski neefikasnih šporeta, a na redu je i povlačenje običnih sijalica iz prodaje. Evropska komisija bi ovog meseca trebalo da odluči da li će one biti zabranjene već 2018. godine. Protivnici ove ideje ističu da bi zabrana prodaje halogenih sijalica EU koštala 10.000 radnih mesta, uglavnom u Nemačkoj, pa udruženje proizvođača Lightning Europe traži odlaganje zabrane do 2020. godine. Tada bi i LED tehnologija mogla da dostigne željeni kvalitet i nižu cenu.

Ovu, i mnoge druge oblasti, Brisel pokušava da reguliše pomoću tzv. Ekodizajn direktive (Ecodesign Directive) koja zahteva manju potrošnju tradicionalnih uređaja koji se prodaju na evropskom tržištu. Direktiva je donešena 2009., veoma je kompleksna i podložna konstantnim unapređenjima. Istraživanja pokazuju da je neke evropske nacije podržavaju, na primer Britanci, ali i da nije svuda omiljena. Trgovci su pred početak njene primene čak beležili paničnu kupovinu kućnih aparata poput usisivača ili tradicionalnih sijalica.

Razlog ovome je činjenica da su stariji aparati jeftiniji, i da građani ne vode računa mnogo o dugoročnoj uštedi. A sa energetski efikasnim aparatima se zaista postiže ušteda. Procenjuje se da bi samo u Britaniji zamena halogenih LED sijalicama prosečnom domaćinstvu donela uštedu od 60 funti (83,4 evra) godišnje.

Iako se najčešće pominju, sijalice nisu jedina tehnologija koju će Evropljani morati da zamene novim, štedljivijim uređajima i mašinama. Na ovom spisku nalaze se i aparati za kafu, centralno grejanje i bojleri, usisivači od preko 1.600 vati itd.
Izvor: Telegraph

Pročitajte i ovo...