Home VestiEkonomija Srbija visokorizična za poslovanje

Srbija visokorizična za poslovanje

by bifadmin

Bonitetna kuća „Dun & Bradstreet“ objavila je aprilsko izdanje publikacije koja obuhvata rizike poslovanja u 132 države sveta u kojem je Srbija svrstana u grupu zemalja sa visokim rizikom, uz naznaku stabilnosti trenda rejtinga.

Od evropskih zemalja toj grupi pripadaju i Grčka, Kipar, Kazahstan, Azerbejdžan i Gruzija. Srbija se, u regionu istočne Evrope, nalazi na 14. mestu dok su na vrhu Slovačka i Estonija, a na zadnjem mestu Belorusija, Kirgistan i Tadžikistan.

Od zemalja u okruženju bolji rejting od Srbije imaju Slovenija i Hrvatska, koje dele 7. i 8. mesto sa rejtingom DB3, zatim slede Bugarska, Makedonija, Rumunija, Albanija i Mađarska, dok lošiji rejting od Srbije ima Bosna i Hercegovina (DB6).

Srbiji je dodeljen rejting DB5, što znači da je poslovanje u našoj zemlji visokorizično i da se može očekivati značajna neizvesnost po pitanju isplativosti uloženog. Dun & Bradstreet predviđa da će Srbija ove godine imati blagi pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,2 odsto dok se u 2016. godini očekuje porast BDP od 1,1 odsto, u 2017. godini porast od dva odsto, 3,1 odsto u 2018. godini, do čak 3,7 odsto u 2019. godini. Prognoze govore i o padu procenta nezaposlenosti od prošlogodišnjih 23 odsto, na 22,5 odsto ove godine do 17 odsto u 2019. godini.

Pročitajte i ovo...