Close
/ Vesti / Srpske kompanije mogu da povrate PDV na robu iz EU
BiF Analize Čitajte B&F online

Srpske kompanije mogu da povrate PDV na robu iz EU

Redakcija BIF on 28/04/2015 - 10:37 in Vesti, Ekonomija

This post has already been read 1021 times!

Ako ste platili porez na dodatu vrednost (PDV) na nabavke u Evropskoj uniji, imate pravo na povraćaj celokupnog iznosa. Povraćaj PDV ne odnosi se samo na komercijalnu robu za dalju prodaju, već i na hotelske i ostale putne troškove.

Da bi srpske kompaniej ostvarile pravo na povraćaj potrebno je podneti zahtev do 30. juna 2015. U većini slučajeva, ako se potrebna dokumentacija ne podnese odgovarajućoj poreskoj upravi u EU do tog datuma, sav PDV plaćen u 2014. godini više neće moći da se povrati.

Srpske kompanije imaju pravo da izvrše povraćaj plaćenog PDV u mnogim evropskim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju, Hrvatsku, Sloveniju i Austriju.

Iako razlike između zemalja postoje, nabavke za koje je dozvoljen povraćaj PDV uglavnom uključuju:
• Poslovna putovanja što obuhvata troškove hotela, najma automobila i goriva, obroci, taksi i javni prevoz
• Kupovinu dobara, opreme i mašina i druge troškove poslovanja uključujući i troškove prodaje/distribucije, iznajmljivanja kancelarijskog prostora na kraći rok i obuke zaposlenih
• Troškove sajmova i konferencija

Kombinujući analizu podataka, automatizovanu pripremu zahteva za povraćaj i znanje stručnjaka za indirektne poreze, KPMG centar za povraćaj PDV koji se nalazi u Luksemburgu, u saradnji sa lokalnim KPMG timovima, može pomoći vašoj kompaniji da povrati PDV.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *