Home VestiEkonomija Srpske kompanije mogu da povrate PDV na robu iz EU

Srpske kompanije mogu da povrate PDV na robu iz EU

by bifadmin

Ako ste platili porez na dodatu vrednost (PDV) na nabavke u Evropskoj uniji, imate pravo na povraćaj celokupnog iznosa. Povraćaj PDV ne odnosi se samo na komercijalnu robu za dalju prodaju, već i na hotelske i ostale putne troškove.

Da bi srpske kompaniej ostvarile pravo na povraćaj potrebno je podneti zahtev do 30. juna 2015. U većini slučajeva, ako se potrebna dokumentacija ne podnese odgovarajućoj poreskoj upravi u EU do tog datuma, sav PDV plaćen u 2014. godini više neće moći da se povrati.

Srpske kompanije imaju pravo da izvrše povraćaj plaćenog PDV u mnogim evropskim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju, Hrvatsku, Sloveniju i Austriju.

Iako razlike između zemalja postoje, nabavke za koje je dozvoljen povraćaj PDV uglavnom uključuju:
• Poslovna putovanja što obuhvata troškove hotela, najma automobila i goriva, obroci, taksi i javni prevoz
• Kupovinu dobara, opreme i mašina i druge troškove poslovanja uključujući i troškove prodaje/distribucije, iznajmljivanja kancelarijskog prostora na kraći rok i obuke zaposlenih
• Troškove sajmova i konferencija

Kombinujući analizu podataka, automatizovanu pripremu zahteva za povraćaj i znanje stručnjaka za indirektne poreze, KPMG centar za povraćaj PDV koji se nalazi u Luksemburgu, u saradnji sa lokalnim KPMG timovima, može pomoći vašoj kompaniji da povrati PDV.

Pročitajte i ovo...