Home VestiPolitika i društvo Studenti iz Srbije u svetskom polufinalu Imagine Cup

Studenti iz Srbije u svetskom polufinalu Imagine Cup

by bifadmin

U okviru projekta Start Imagine, koji je organizovalo udruženje studenata informatike FONIS sa Fakulteta organizacionih nauka u saradnji sa kompanijom Microsoft Srbija i studiom za razvoj igara Mad Head Games, izabrani su predstavnici Srbije za učešće u svetskom polufinalu najvećeg studentskog tehnološkog takmičenja Imagine Cup u organizaciji kompanije Microsoft. Srbiju će u polufinalu predstavljati dva tima – u Innovation kategoriji tim „TNT“, a u Games kategoriji tim „Gang of 4“.

Pobednički tim „TNT“ sa Fakulteta organizacionih nauka čine studenti Mihailo Stupar, Mihailo Milojević, Uroš Đurđević, Nikola Radulović i mentor Nemanja Stančić. Oni su napravili aplikaciju „CloudBand“ namenjenu ljubiteljima stvaranja muzike, koja im pruža sasvim nov način za to. Omogućeno je biranje instrumenta neke pesme kao i dodavanje zvuka svog instrumenta ili glasa na već postojeće. Drugo mesto osvojio je tim FTN sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a njihovo rešenje „SPIN3“ pomaže razvoju dece sa deformitetom kičme. Treći je bio tim „Mad Wake“ sa Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice, koji je kreirao „The Cup“, pametnu čašu koja vam pokazuje da li ste popili dovoljnu dnevnu količinu vode.

Pobedu u kategoriji Games odneo je tim „Gang of 4“ koji čine Dimitrije Miković (Viša politehnička), Pavle Goloskoković (Elektrotehnički fakultet), Dušan Stanković (Računarski fakultet) i Luka Glavonjić (Čačanska gimnazija). Njihov mentor bio je Uroš Banješević, iz Mad Head Games studija. Pobednička igra „Jethlete“ je namenjena igračima performans igrica. Drugoplasirani tim „TankSpank“ koji čine Uroš Joksimović (Računarski fakultet) i Bojan Franjić (Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije) se predstavio sa istoimenom igrom koja predstavlja maštoviti spoj igara sa dobre stare Sega konzole i igre Unreal Tournament.

Izboru najboljih timova u zemlji prethodila je Start konferencija sa nizom predavanja o preduzetništvu, pokretanju startup-a i gamingu. Predavanja su držali Zoja Kukić (autor u starit.rs), Đorđe Stepanić (autor i osnivač IoT Srbija zajednice i bloga), Ranko Trifković (freelancer game designer, menadžer i kreativni pisac) i Žarko Ptiček (specijalista za IT pravo).

Finalu u Games kategoriji na Univerzitetu Metropolitan prethodila su predavanja Marka Selakovića i Vladimira Miloševića, Android developera iz kompanije PSTech, a govorili su i Vid Rajin i Nikola Zorkić, producenti iz Mad Head Games studija, Vladimir Perić, osnivač Endtimes studija kao i Andrejs Antjufejevs, programer iz Microsoft razvojnog centra Srbija.

Timovima u obe kategorije predstoji svetsko polufinale koje se održava online, slanjem video prezentacije aplikacije ili igre. Odabrani timovi iz svetskog polufinala će dobiti priliku da se bore za nagradu od 50.000 USD u svetskom finalu koje se održava u Sijetlu.

Pročitajte i ovo...