Home VestiPolitika i društvo B&F Reč nedelje: Imigranti

B&F Reč nedelje: Imigranti

by bifadmin

Poslednjih nekoliko godina Evropu je pogodio novi priliv izbeglica iz ratom i siromaštvom zahvaćenih područja Severne Afrike i Bliskog istoka. Neizvesni pohod nesrećnih migranata veoma često ima i tragičan ishod, zbog nemirnog Mediteranskog mora i sumnjivih organizatora prevoza: desilo se nekoliko većih brodoloma sa velikim brojem ljudskih žrtava u vodama nedaleko od italijanskog ostrva Lampeduza. Samo od početka ove godine život je izgubilo više od 1.800 izbeglica.

Imigranti, 4 - 11. maj

Poslednja evidencija evropskih statističara kaže da je samo u Italiji u centrima za azil smešteno preko 80.000 nelegalnih imigranata, a tokom 2014. njih 280.000 ušlo je na teritoriju EU. Oni u ogromnom broju slučajeva nailaze na jezičke barijere, ne mogu da pronađu smeštaj i zaposlenje i nailaze na sve veću netrpeljivost lokalnog stanovništva. Zbog toga će sutra Evropska komisija predstaviti svoj plan za prihvat nelegalnih imigranata, koji će najverovatnije podrazumevati sistem kvota za članice EU.

Imigranti, 4 - 11. maj 2

Sve je veći broj izbeglica iz Afrike i Bliskog istoka i na teritoriji Srbije, s obzirom da naša zemlja predstavlja usputnu stanicu prema EU preko Turske i Bugarske, Kosova i Makedonije. U prva četiri meseca ove godine azil u Srbiji potražilo je nešto ispod 10.000 ljudi, a procenjuje se da će njihov broj do kraja godine sigurno prevazići 30.000. Međutim, Srbija nema dovoljan broj prihvatnih centara pa je ilegalnih imigranata sve više na ulicama, zbog čega i naše lokalno stanovništvo najčešće negativno reaguje.

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...