Home VestiEkonomija Do kraja godine jeftiniji gas za komercijalne kupce

Do kraja godine jeftiniji gas za komercijalne kupce

by bifadmin

U Srbiji će do kraja godine najverovatnije doći do smanjenja cene prirodnog gasa za komercijalne kupce, najavio je direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović. Do tog sniženja će doći ako se nastavi aktuelni trend pada cena nafte, rekao je Bajatović novinarima na štandu „Srbijagasa“ na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

On je dodao da se očekuje i pad cena gasa na berzama na oko 220 USD za 1.000 kubika u trećem i četvrtom kvartalu ove godine što će, kako je pojasnio, biti dobro za državu Srbuju, jer će dati manje deviza za kupovinu gasa koji uvozimo.

Bajatović je istakao da prema aranžmanu sa MMF-om više neće biti nikakve državne pomoći ni za „Srbijagas“, ni za EPS.

„Zahvaljujući prošlogodišnjem kreditu od 200 mil USD kojim je praktično plaćen stari dug, ove godine dosta dobro pratimo isporuke gasa, a možda će biti mali problem tekuće likvidnosti za punjenje skladišta u Banatskom dvoru, ali mislim da ćemo sa našim prijateljima iz „Gazprom“-a to rešiti“, istakao je Bajatović.

Govoreći o najvećim potrošačima gasa u Srbiji, Bajatović je rekao da se značajno popravila situacija u „Azotari Pančevo“, istakavši da veruje da to preduzeće neće imati veliki gubitak u prvom kvartalu ove godine i da će, ako dođe do gubitka, to biti „ispeglano“ iz poslovanja „Srbijagasa“.

Dugovanje „Železare“ je zamrznuto i ona je od 1. februara počela da plaća svoje tekuće obaveze, a za MSK se gas i dalje ne isporučuje, rekao je Bajatović i dodao da se za „Petrohemiju“ traži način plaćanja kroz kompenzaciju robom koju „Petrohemija“ proizvodi za potrebe „Srbijagasa“.

Izvor: eKapija, Tanjug

Pročitajte i ovo...