Home VestiIT i nauka Ericsson connected print – dodirom do informacija

Ericsson connected print – dodirom do informacija

by bifadmin

Connected print je Ericssonov koncept koji pokazuje kako sa različitih predmeta, putem odštampanih senzora, možemo dobiti informacije i koristeći ljudsko telo, kao provodnik, prebaciti ih na pametne telefone ili tablete.

Koristeći ovu tehnologiju, ljudsko telo postaje deo komunikacione mreže. Signali koji prolaze kroz telo nose informacije do uređaja, poput štampača, zvučnika ili ekrana prenoseći muziku, slike i drugi sadržaj. U ovom slučaju, Connected print koncept omogućava da samo dodirom dobijemo informacije sa papira ili neke druge površine koja na sebi poseduje odštampanu elektroniku.

Na radnom doručku za medije u Beogradu, kompanija Ericsson predstavila je primenu ove tehnologije u nekoliko različitih situacija. Štampana elektronika na pakovanjima prehrambenih proizvoda omogućava korisniku da sazna informacije poput sadržaja hrane, koliko je sveža i na koji način je napravljena. Takođe, ovaj koncept primenljiv je i u štampanim medijima ili u knjigama. Samo jednim dodirom moguće je dobiti dodatni sadržaj poput videa, koji prati novinski članak, ili videti komentare drugih čitatelja na određenu vest koju ste pročitali u dnevnim novinama. Isto tako, Connected print primenljiv je i u drugim industrijama, poput transportne, gde je moguće pratiti stanje pošiljke i saznati kako je vaš paket stigao do vas, odnosno kako je sa njim postupano.

Na radnom doručku je, takođe, bilo reči i o 5G tehnologiji, koju kompanija Ericsson razvija sa svojim partnerima. Sa najvećim svetskim operatorima poput australijske Telstre i južnokorejskog KT-a, ali i univerzitetima u Drezdenu, Londonu, Nju Jorku, Stanfordu, Švedskoj… Ericsson aktivno radi na razvijanju i testiranju 5G tehnologije, od koje se očekuje da omogući povezivanje na desetine milijardi uređaja, da omogući prenos 1000 puta veće količine podataka, i to 10-100 puta većim brzinama i nekoliko puta manjim kašnjenjem.

Pročitajte i ovo...