Home VestiEkonomija Fiskalni savet ne očekuje privredni rast u 2015. godini

Fiskalni savet ne očekuje privredni rast u 2015. godini

by bifadmin

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović očekuje pozitivnu ocenu MMF-a kada je u pitanju fiskalni deficit, koji je manji nego što je planirano, ali ne i privredni rast Srbije u 2015. Savet takođe ne vidi prostor za povećanje plata i penzija, rekao je njegov predsednik danas za RTS. Po njegovom mišljenju smanjenje deficita je rezultat upravo smanjenja zarada i penzija, uz još neke faktore kao što je bolja naplata poreza.

“Očekujem da će predmet diskusije sa MMF-om biti rezultati u restrukturiranju javnih preduzeća kao što su Srbijagas, EPS, Železnice, ali i ostalih preduzeća, kao i reforme zapošljavanja u budžetskom sektoru“, rekao je on.

Takođe, savetuje Petrović, treba obratiti pažnju na činjenicu da su javne investicije prepolovljene, i da su dividende od javnih preduzeća u najvećem delu pokupljene u prvom kvartalu, a zapravo treba da se odnose na celu godinu.

Pored toga, optimizam koji naša Vlada pokazuje u pogledu ekonomske politike donekle zasenjuje podatak da smo u prvom kvartalu ove godine imali pad BDP-a od 1,9% zbog čega Petrović očekuje ili stagnaciju ili negativan prirvredni rast do kraja godine.
Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...