Home VestiEkonomija Inspektori otkrilli da na crno radi više od 10 odsto radnika

Inspektori otkrilli da na crno radi više od 10 odsto radnika

by bifadmin

Inspekcija rada Srbije je samo tokom jednog dana kod 344 poslodavca u Šumadijskom i Južnobačkom okrugu otkrila 685 radno angažovanih lica, od kojih su 73 radila „na crno“.

Kako se navodi u saopštenju Inspekcije, poslodavci s tim radnicima koji su juče otkriveni da rade „na crno“, nisu zaključili ugovore u skladu sa zakonom i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Zbog utvrđenih nepravilnosti kod poslodavaca izdata su 143 rešenja, od čega 68 iz oblasti radnih odnosa, a 75 iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Zbog utvrđenih prekršaja kod kontrolisanih poslodavaca, inspektori rada su u oblasti radnih odnosa podneli 26 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dok su u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu podneli 17 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca. Zbog prekršaja za koje je propisana novčana kazna u fiksnom iznosu, inspektori rada su poslodavcima izdali 12 prekršajnih naloga.

Utvrđeni nedostaci u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu su se odnosili i na ispitivanje električnih instalacija, osposobljavanje zaposlenih za bezbedan i zdrav rad, donošenje akata o proceni rizika na radnim mestima u radnoj okolini, vođenje propisanih evidencija iz bezbednosti i zdravlja na radu, organizovanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu.

Rešenja o zabrani rada na radnom mestu su izrečena zbog neosposobljenosti zaposlenih za bezbedan i zdrav rad.

U oblasti radnih odnosa utvrđene su nepravilnosti koje su se uglavnom odnosile na zaključenje ugovor o radu sa radno angažovanim licem koje je zatečeno da radi „na crno“, na odmor u toku rada i raspored rada u nedelji, kao i na propisane elemente ugovora o radu, odnosno elemente osnovne zarade.

Najavljeno je da će Inspekcija rada na području Šumadijskog i Južnobačkog okruga organizovati pojačane nadzor zbog velikog broja zatečenih radnika koji rade „na crno“ i neprimenjivanja mera bezbednosti i zdravlja na radu.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...