Home TekstoviB&F Plus Makedoniji packa zbog odlaganja liberalizacije energetskog sektora

Makedoniji packa zbog odlaganja liberalizacije energetskog sektora

by bifadmin

Produženjem roka za liberalizaciju tržišta električne energije na 2020. godinu Makedonija je prekršila obaveze preuzete prema Evropskoj uniji. Evropska energetska zajednica – telo zaduženo za stvaranje Panevropskog energetskog tržišta kritikovalo je odluku makedonske vlade argumentom da se odgađanjem liberalizacije štiti monopol trenutnog dobavljača električne energije u Makedoniji – austrijskog EVN-a. Energetska zajednica dala je Makedoniji rok od dva meseca da “ispravi svoje ponašanje”.

No, uprkos patronizacijskim izjavama, a i greškama na web stranici gde pišući o daljim potezima protiv Makedonije, ovu zemlju neoprezno brkaju sa Srbijom, EZ nema izravnu mogućnost sankcionisanja Makedonije zbog kršenja ovih odredbi, a jedini korak koji može poduzeti je da podnese žalbu protiv Makedonije Veću ministara koje bi onda trebalo da veća o usklađenosti odluke makedonske vlade sa odredbama Zajednice.

Da podsetimo, makedonska vlada već dvanaest godina obećava, no neizvršava liberalizaciju tržišta električnom energijom. Makedonija uvek iznova produžava rokove sa objašnjenjem da će sa liberalizacijom narasti cene struje. U Makedoniji je poslednjih deset godina na delu privatni monopol austrijske kompanije EVN nad tržištem struje. Premda su poslednjih godina cene struje u Makedoniji porasle, one su i dalje niže od tržišnih u drugim evropskim zemljama. Energetska komisija odbacuje argument o ceni struje makedonske vlade i objašnjava kako vlada zapravo štiti monopol EVN-a jer bi, prema nekim pokazateljima, u slučaju liberalizacije svi mali preduzetnici prešli kod drugih distributera što bi EVN-u ostavilo samo domaćinstva koja imaju socijalnu cenu struje, a ne tržišnu. To bi to kod EVN-a “izazvalo krizu likvidnosti”.

Energetska zajednica je međunarodna organizacija koju su zajednički osnovale Evropska Unija i treće zemlje sa ciljem uspostave jedinstvenog evropskog tržišta električnom energijom, zbog zaštite prava krajnjih potrošača isl, međutim, njeni kritičari kažu da je njen osnovni cilj širenje tržišta za kompanije iz centra Evrope u zemlje periferije jer je obrnuta situacija zbog strukturno postavljenih uslova malo verovatna.

 

Izvor: Bilten  

Pročitajte i ovo...