Home VestiEkonomija Otkazi za oko 9.000 zaposlenih u javnom sektoru

Otkazi za oko 9.000 zaposlenih u javnom sektoru

by bifadmin

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je danas da će u državnoj upravi, koja ima 493.505 zaposlenih na određeno i neodređeno vreme i po ugovoru o delu, ove godine otkaz dobiti oko devet hiljada ljudi, a da će u penziju otići njih jedan odsto, odnosno oko 4.900 ljudi.

Udovički je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije o racionalizaciji državne uprave kazala da će za 4.600 biti smanjen broj zaposlenih u republičkoj administraciji, a za 4.478 u lokalnim samoupravama, uključujući i lokalna javna preduzeća.

Kako je objasnila, na kraju prošle godine u penziju je otišao veliki broj ljudi koji primaju platu iz državne kase, zbog čega neće biti neophodno da se javna uprava u 2015. godini smanjuje za pet odsto, koliko je bilo dogovoreno aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Udovički je istakla da će otuštanja iz javne uprave možda biti veća nego što je sada procenjeno, zbog uklapanja u budžet i dodala da će racionalizacija u tom sektoru biti nastavljena i naredne dve godine, po dogovoru sa MMF. Sa smanjenjem broja zaposlenih u javnom sektoru trebalo bi da se počne od septembra.

Nacrtom zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi, koji je u javnjm raspravi do 4. juna, predviđeno da se svuda gde je to moguće objedine poslovi, posebno oni administrativni. Odredbe budućeg zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru neće se primenjivati na javna preduzeća i javne medijske servise.

U opštinama do 50.000 stanovnika ostaće 9,5 zaposlenih na hiljadu stanovnika, na lokalu koji obuhvata od 50.000 do 100.000 stanovnika potrebno je 11 zaposlenih na hiljadu građana, dok opštine i gradovi do 150.000 stanovnika imaju pravo na 13 zaposlenih na hiljadu stanovnika.

Specijalni status omogućen je Kragujevcu čija će lokalna administracija moći da zadrži 15 zaposlenih na hiljadu stanovnika, Nišu sa 16,5 zaposlenih, Novom Sadu sa 18, a Beograd bi mogao da ima 18,5 činovnika na hiljadu stanovnika.

Nacrt zakona ostavlja slobodu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da sam odredi potreban broj zaposlenih u službi predsednika, a isto pravo samoregulacije dobila je i Narodna banka Srbije. Oni koji ostanu bez radnog mesta u javnom sektoru imaju pravo na otpremninu u visini trećine prosečne zarade u poslednja tri meseca za svaku godinu rada u organizaciji koju napuštaju.
Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...